Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Alergiile alimentare la bebeluși

Alergiile alimentare la bebeluși

Ce sunt alergiile alimentare și care sunt simptomele?

Alergiile alimentare apar în momentul în care sistemul imunitar produce anticorpi ca reacție la o proteină din alimente care, în mod normal, este considerată a fi inofensivă. Cu alte cuvinte, corpul percepe o substanță ca fiind potențial periculoasă, deși nu este.

În funcție de severitatea alergiei alimentare, simptomele apar la câteva minute sau chiar la câteva zile după ce bebelușul a consumat alimentul pe care organismul îl consideră alergen.

Deși micuți, bebelușii au aceleași simptome de alergie alimentară ca adulții: iritații ale pielii, secreții nazale, respirație șuierătoare și posibil vărsături (uneori în cazul alergiei la soia sau lapte), plâns puternic, diaree sau constipație, colici și crampe, mâncărimi sau putem constata o stagnare în creștere.

Cum poți evita alergiile alimentare ale bebelușului?

Pentru a preveni alergiile alimentare, cea mai bună modalitate este de a identifica alimentul cu potențial alergenic și de a-l evita. Iată o listă cu astfel de alimente:

  • Lapte de origine animală
  • Ouă (albuș)
  • Alune
  • Migdale și nuci
  • Pește
  • Fructe de mare
  • Soia

 

Din cauza potențialului alergenic al acestor alimente, se recomandă introducerea lor în alimentația bebelușului după ce acesta împlinește un an și monitorizarea atentă a reacțiilor micuțului.

Ce se întâmplă dacă micuțul prezintă simptomele unei alergii?

Cel mai indicat în acest caz ar fi să consulți un medic pediatru. El este în măsură să îți spună cât de gravă este alergia și să-ți ofere indicații pe viitor. De asemenea, el poate pune un diagnostic corect.

Este important să nu confunzi o alergie alimentară cu intoleranța alimentară! Intoleranța alimentară este o reacție negativă ce apare de obicei la nivelul intestinal când bebelușul e sensibil la o anumită substanță pe care o ingerează. Spre deosebire de alergie, intoleranța nu provoacă o reacție neașteptată și vehementă. În plus, în cazul intoleranțelor, corpul nu secretă histamină și nici IgE specifice reacțiilor alergice. Intoleranța față de un anumit aliment se manifestă de cele mai multe ori dacă respectivul aliment este consumat în cantitate mai mare.

Intoleranța alimentară poate da reacții:

  • cutanate
  • gastro - intestinale
  • la nivel neurologic/comportamentale

 

Simptomele intoleranței alimentare nu apar imediat după consumul alimentului, motiv pentru care în diversificare se introduce un aliment o dată la câteva zile, tocmai pentru a se urmări reacțiile bebelușului.

Conform studiilor de specialitate, alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea ei în paralel cu diversificarea scade riscul apariției alergiilor. Așadar, alăptând cât mai mult și evitând alimentele cu potențial alergenic până la vârsta de un an a micuțului, îți ocrotești puiul de simptomele neplăcute ale alergiilor alimentare.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare