Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Ce să știi despre boala de reflux

Ce să știi despre boala de reflux

Boala de reflux este deseori confundată cu regurgitarea. În timp ce aceasta din urmă este funcțională în primele luni, când mușchiul care nu permite conținutului stomacal să se ridice nu este matur și nu are suficientă forță, boala de reflux gastroesofagian sau refluxul gastroesofagian patologic se poate manifesta atât la sugar, cât și la copii mai mari și adolescenți.

Regurgitarea se manifestă prin eliminarea unor cantități mici de lapte, ocazional, după masă, în timp ce boala de reflux se manifestă prin:

  • vărsaturi recurente și în cantitate mare (peste 20 ml de lapte)
  • dureri abdominale
  • meteorism abdominal (balonare)
  • refuzul alimentației, lipsa poftei de mâncare
  • creștere foarte lentă în greutate sau chiar scădere în greutate

 

Ca urmare a aspirării conținutului gastric în căile respiratorii, pot apărea și apneea, tusea cronică sau wheezingul (respirația șuierătoare), accese de cianoză, însoțite de sughiț și chiar episoade repetate de pneumonie.

Cum poți diminua problemele cauzate de boala de reflux
  • Așază copilul în poziție verticală, atât în timpul mesei, cât și după. Unii medici recomandă ca bebelușii care suferă de boala de reflux să doarmă în scăunel de mașină, pentru că o poziție orizontală declanșează un alt episod de reflux.
  • Hrănește-l mai puțin și mai des, pentru că mesele copioase agravează problema și favorizează episoadele de vomă.
  • Dacă ați început diversificarea, evită citricele, roșiile, alimentele prea grase și condimentele, inclusiv usturoiul sau ceapa, din meniul bebelușului.

 

În afara măsurilor de prevenție despre cam am vorbit, medicul poate recomanda și un tratament medicamentos asociat, iar în cazuri grave, va evalua necesitatea unui eventual tratament chirurgical.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare