Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum tratezi diareea

Cum tratezi diareea

Diareea este răspunsul organismului la acțiunea bacteriilor sau virusurilor – mecanismul natural de apărare determină producerea și eliminarea rapidă a scaunelor, dar pentru că celulele care produc enzimele necesare pentru digestia alimentelor sunt afectate, scaunele devin apoase. În mod frecvent, diareea este însoțită de vărsături, care cauzează și ele deshidratarea, foarte gravă în cazul bebelușilor.

Părinții sunt preocupați de alimentația celui mic, dar aportul de lichide în cazul diareei este mult mai important.

Medicul va recomanda soluții electrolitice orale, care să înlocuiască lichidele și nutrienții pierduți ca urmare a deshidratării. Administrarea de lichide se face treptat, mai ales dacă cel mic a suferit și episoade de vărsături. Prea multe lichide date odată pot declanșa alte episoade de vărsături. Dacă cel mic a vomitat, așteptați cel puțin 30 de minute, până să-i administrați lichide. Iar după acest interval, nu dați copilului să bea un întreg biberon/pahar, ci administrați lichidul puțin câte puțin: o linguriță la fiecare 10-20 de minute.

În cazul în care tolerează lichidele, puteți începe să-i dați alimente solide, dar în cantități foarte mici. Se recomandă în general un regim alimentar bazat pe cereale din orez, banane, morcovi fierți, biscuiți simpli (de preferat, fără gluten), și mere coapte. Perele, prunele, caisele uscate sunt contraindicate în episoadele diareice. La fel, sucurile din fructe sunt de evitat, precum și alimentele care conțin prea multe fibre sau zahăr agăugat. Dacă diareea este cauzată de o infecție bacteriană, medicul va recomanda și un tratament antibiotic (fără efect în diareea provocată de infecție cu un virus!). În acest caz se impune protejarea florei intestinale, care se distruge în urma tratamentelor cu antibiotice, ceea ce poate cauza alte episoade de diaree.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare