Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Intoleranţa la lactoză

Intoleranţa la lactoză

Intoleranţa la lactoză este incapacitatea de a absorbi lactoza, principalul zahăr din lapte. Lactoza este compusă din două zaharuri şi trebuie descompusă în glucoză şi galactoză de către o lactază-enzimă, pentru a putea fi metabolizată.

Dacă există un deficit de lactazăîn organismul bebeluşului, atunci organismul lui nu poate descompune lactoza, iar simptomele devin evidente.

Afecţiunea poate fi destul de des întâlnită la bebeluşii mici, deoarece enzima folosită pentru a descompune lactoza nu este încă matură. De aceea, boala este des întâlnită la copiii născuţi prematur.

Boala este des întâlnită la copiii născuţi prematur.

Ce o poate cauza?

Intoleranţa la lactoză produce reacţii la următoarele produse din sau care conţin lapte:

  • Lapte şi produsele din lapte.
  • Brânză.
  • Unt.
  • Iaurt.
  • Pâine.
  • Ciocolată.

 

Există şi alimente mai puţin evidente care conţin lactoză: produsele care conţin zer sau lapte bătut, produsele derivate din lapte, produsele solide din lapte uscat şi laptele praf degresat. Pentru siguranţă, verifică mereu eticheta produselor.

Există şi alimente mai puţin evidente care conţin lactoză.

Care sunt simptomele?

Dacă bebeluşul tău suferă de intoleranţă la lactoză, va prezenta flatulenţă, stomac agitat, diaree, scaune apoase şi cu miros respingător, ameţeli sau pierdere în greutate. Simptomele apar la 30 de minute - 2 ore de la ingerarea alimentelor. Copiii cu vârste până la 5 ani pot avea un ritm de creştere încetinit.

Cum este diagnosticată?

Medicul va efectua mai multe analize înainte de a diagnostica intoleranţa la lactoză.

Cum se tratează?

Dacă intoleranţa persistă după vârsta de 1 an, vei fi sfătuită să elimini din dieta copilului produsele ce conţin lactoză. Pentru a elimina orice urmă de îndoială, este recomandat să te adresezi medicului pediatru.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare