Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Bebelușul are febră – ce faci?

Bebelușul are febră – ce faci?

Temperatura normală este de 36-37 de grade Celsius. Dacă bebelușul are 37,5 grade, nu se consideră că are febră – poate fi vorba despre o supraîncălzire cauzată de haine prea groase sau prea multe, căci multe mămici au tendința de a înfofoli copilul, sau corpul este mai încălzit din cauza temperaturii exterioare ridicate.

Se consideră că bebelușul are febră dacă termometrul indică mai mult de 38 de grade Celsius, iar o temperatură care sare de 38,5 grade este considerată mare în cazul unui bebeluș. La peste 39 de grade, copilul trebuie tratat de urgență, existând riscul convulsiilor febrile, foarte periculoase.

De ce face febră?

Creierul nostru funcționeză ca un termostat, controlând temperatura pe care ar trebui să o aibă corpul și transmițând mesaje pentru ca ea să fie la parametri normali. Când bacteriile sau virusurile pătrund în organism, declanșează reacții chimice pe care hipotalamusul le percepe, dereglând termostatul. Odată ce hipotalamusul setează o temperatură „de avarie“, corpul acționează în acest sens și așa apare febra. În prezența medicamentelor (antitermice, prescrise de medic), corpul primește semnalul că trebuie să se răcorească, iar asta se face prin transpirație.

Când este febra periculoasă?
  • Dacă nou-născutul are o temperatură mai mare de 37,7 grade Celsius.
  • Dacă febra este mai mare de 38 de grade la un sugar de 3 luni.
  • Când depășește 39 de grade la un copil care nu a împlinit încă 2 ani.
  • Când febra trece de 40 de grade și nu cedează nici după tratamentul cu antitermice.
  • Când febra ridicată persistă mai mult de 3 zile.
  • Cel mai mare pericol în cazul temperaturii ridicate îl reprezintă convulsiile, care au loc cel mai frecvent la copiii între 6 luni și 3-4 ani, care au febră.

 

Ce faci când are febră?

Vorbește imediat cu medicul, nu îi da tu bebelușului medicamentele pe care le consideri potrivite. Medicamentele administrate după ureche în cazul bebelușilor pot fi mai periculoase decât febra în sine. Antitermicele se dozează în funcție de kilogram corp și vor fi prescrise de medic, în funcție de vârsta pacientului. Pentru bebelușii sub 6 luni este contraindicat ibuprofenul, de exemplu, iar copiii sub 8 ani nu au voie să ia aspirină, din cauza riscului de sindrom Reye.

Niciodată nu da copilului o doză mai mare, în speranța că medicamentul își va face mai repede efectul.

Nu face băi cu apă rece bebelușului (induci riscul de convulsii) și nici nu-l freca cu alcool. Acesta este absorbit, prin piele, în sistemul circulator și poate să coboare prea mult temperatura, ceea ce, paradoxal, produce o temperatură mai ridicată ulterior, în încercarea organismului de a compensa răcirea bruscă.

Ține cont de faptul că antitermicele țin sub control febra, dar nu vindecă boala care o cauzează. Pediatrul va recomanda investigațiile pe care le consideră necesare, pentru a pune diagnosticul corect și a dispune administrarea medicației corespunzătoare, timp în care febra poate persista, chiar și sub tratament antitermic.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare