Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

De ce tușește?

De ce tușește?

Nu toate episoadele de tusă ar trebui să te îngrijoreze – tuseacare se manifestă după ce ai pulverizat în camera în care stă copilul substanțe odorizante este considerată normală.

În sezonul rece, însă, cele mai multe dintre episoadele de tuse pot fi puse pe seama infecțiilor respiratorii acute, frecvente în această perioadă. Acestea sunt virale sau bacteriene, dar există și cazuri în care pot fi produse de ciuperci sau alte microorganisme.

Feluri de tuse

  • Tusea lătrătoare, care se declanșează brusc, de obicei noaptea, este un indiciu că laringele este afectat (medicul va face diagnosticul diferențial între laringită, traheobronșită sau pneumonie).
  • Tusea însoțită de ochi înroșiți, nas înfundat sau veșnic curgând, strănuturi în cascadă sau respirație îngreunată poate indica o alergie (citește și Cum știi că ai un copil alergic)
  • Tusea seacă și în reprize de câte 15-20 de minute este specifică infecției cu pertussis si parapertussis (microbi care cauzează tusea convulsivă). Din fericire, cei mai mulți copii sunt protejati prin vaccinare împotriva acestei boli.
  • Tusea care apare imediat după un efort poate fi un indiciu de ușor astm bronșic.
  • Tusea care se declanșează dimineața este cauzată de acumularea de secreții nazale pe timpul nopții, care împiedică respirația. Dezosbtrucționarea căilor respiratorii rezolvă problema repede.
  • Tusea care apare din senin și este însoțită de dificultăți de respirație și cianozare (învinețire) poate indica inhalarea unui corp străin, care îl împiedică pe cel mic să respire. Corpul străin trebuie îndepărtat imediat – apelați serviciul medical de urgență în acest sens, căci o manevră greșită poate bloca și mai tare căile respiratorii!
  • Tusea apare și în boala de reflux, dar și în sinuzită și în anumite malformații ale aparatului respirator.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare