Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Premergătorul – pro și contra

Premergătorul – pro și contra

Copiii sunt fericiți că pot explora mai mult, iar părinții răsuflă pentru măcar 5 minute ușurați, că au puțin timp pentru ei. Premergătorul are însă și multe dezavantaje. Uite care este părerea specialiștilor.

Când bebelușul începe să își ia ca punct de sprijin diferite obiecte de mobilier de prin casă, pentru a se ridica și a face câțiva pași, premergătorul pare soluția cea mai potrivită pentru a-i încuraja dorința de a explora.

Premergătorul îl ajută pe bebelușul de 7-8 luni să se deplaseze liber prin cameră, fără să fie dependent de mami sau tati. Ce victorie pentru micuțul care nu era obișnuit să privească lumea din poziție verticală!

Premergătorul are însă mai multe dezavantaje decât beneficii, spun specialiștii.

În Canada, în urma numeroaselor accidente în care au fost implicați copiii lăsați mai mult nesupravegheați în acest dispozitiv, premergătorul a fost interzis în 2004. Posesorii unui premergător sunt pasibili de amendă (100.000 de dolari) sau chiar de 6 luni de închisoare!

În multe țări, însă, premergătorul rămâne unul dintre accesoriile preferate de către părinți.

Bebelușii sunt și ei încântați – pot merge foarte repede, se pot deplasa din ce în ce mai departe și pot ajunge la lucruri situate la mai mare înălțime.

În schimb, utilizatorii de premergător au o întârziere în dezvoltare de până la 10 luni față de bebelușii care învață să meargă de-a bușilea și apoi pe propriile picioare în mod natural, chiar după ce nu au mai folosit aparatul – spun medicii.

Ce riscuri apar când bebelușul folosește premergătorul

Deși premergătoarele din noua generație sunt prevăzute cu mai multe elemente de siguranță - sunt mai late decât dimensiunea standard a unei uși și au mecanisme de prindere, pentru a preveni accidentările când cel mic a prins viteză – ele prezintă încă riscuri pentru bebeluși. Dacă este lăsat nesupravegheat în preajma scărilor, bebelușul poate cădea, când este în premergător, poate trage peste el obiecte situate pe etajere sau se poate răsturna cu tot cu premergător. Conform statisticilor, în Statele Unite, peste 14.000 de copii cu vârsta până la 15 luni ajung anual în spital, din cauza unor accidente produse când se aflau în premergător.

Dacă totuși folosești premergătorul:

Sunt situații în care premergătorul, folosit ocazional și pe perioade scurte, se poate dovedi util. Dacă lași bebelușul în premergător, respectă următoarele măsuri de siguranță:

  • Închide cu cheia ușa de la intrarea în apartament sau ușile de la capătul scărilor (dacă locuiți într-o casă cu etaj).
  • Nu lăsa nesupravegheat bebelușul în premergător.
  • Îndepărtează toate obiectele pe care le poate trage peste el. Fii atentă în special la fețele de masă sau mileuri pe care le poate apuca de colțuri.
  • Ia de pe traseul potențial aparatura electrocasnică și asigură-te că cel mic nu are acces la cabluri și fire electrice.
  • Nu lăsa pe jos niciun obiect ascuțit, în care s-ar putea lovi, în cazul în care premergătorul s-ar răsturna.
  • Îndepărtează covorașele mici, în care rotițele premergătorului în viteză se pot bloca, provocând răsturnarea dispozitivului.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare