Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum îngrijești bontul ombilical

Cum îngrijești bontul ombilical

Medicii recomandă ca zona ombilicală să fie menţinută uscată, pentru a grăbi căderea bontului şi vindecarea ombilicului. Este bine ca banda scutecului absorbant să nu treacă peste buric. Îndoaie această bandă, astfel încât bontul ombilical să fie expus la aer și să nu intre în contact cu urina și umezeala din scutec. În primele zile de viață, până la căderea bontului ombilical, nu este recomandat ca bebelușului să i se facă baie completă, în cădiță. Imersia în apă se amână până zona ombilicală este complet vindecată.

Pentru că apa de la chiuvetă nu este microbiologic pură, specialiștii recomandă ca în primele săptămâni de viaţă, chiar și după căderea bontului omblilical, apa pentru baie să fie fiartă şi răcită, până la temperatura optimă, de 37 de grade Celsius.

Unii medici pediatri recomandă ca buricul să fie lăsat liber, alţii îi sfătuiesc pe părinţi să înfăşoare ombilicul în comprese sterile, îmbibate în alcool alb de 70 de grade, care dezinfectează şi deshidratează. Compresele ar trebui schimbate de 2-3 ori pe zi.

Înainte să cadă bontul ombilical, este posibil să vezi câteva pete de sânge sau aglomerări de mucus gros galben sau verde la baza lui, acolo unde bontul este prins de corp. Acest lucru reprezintă o parte normală a procesului de vindecare şi nu constituie o infecţie.

Ce să urmărești

Consultă-te cu pediatrul dacă:

  • Cel mic face febră.
  • Zona din jurul bontului ombilical se inflamează și se înroșește.
  • Observi că zona omblilicală este pulsatilă.
  • Bontul ombilical sângerează mult sau miroase a putred, semn de infecție.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare