Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum previi iritația de scutec

Cum previi iritația de scutec

Dacă zona inghinală este roșie, iritată și puțin umflată, cel mai probabil este vorba despre o iritație de scutec. Umiditatea excesivă la nivelul pielii, schimbarea alimentației, modificarea florei intestinale, apărută ca urmare a unei infecții de tract digestiv și în urma administrării de antibiotice sunt factori favorizanți pentru iritația de scutec.

Umezeala din zona inghinală este mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor, care atacă apoi pielea. Bebelușii au oricum pielea sensibilă, iar zona inghinală, care se freacă de scutec și este destul de agresată de parfumanți și alte elemente chimice, este predispusă la iritații și alergii.

Folosirea scutecelor absorbante de calitate, care să rețină bine umezeala și schimbarea scutecului cât mai des reprezintă două dintre măsurile necesare pentru a preveni iritația de scutec.

Iritațiile de scutec apar mai des după un episod diareic, din cauza modificărilor la nivelul scaunul (ce devine acid), precum și când introduci noi alimente în alimentație (atenție în special la fructe!).

Fii atentă și la regulile de igienă – ține scutecele absorbante într-o cutie ermetic închisă și nu cumpăra scutece la bucată, care pot fi mediu propice pentru bacterii și alți agenți infecțioși, care se înmulțesc rapid în mediul umed și cald din zona inghinală.

Dacă bebelușul urmează un tratament cu antibiotice, la recomandarea medicului, ai grijă la refacerea florei intestinale. Dezechilibrele de la nivelul tractului digestiv cauzează ele însele diaree, iar scaunele acide favorizează apariția iritației de scutec.

Cum tratezi iritația de scutec:

  • Schimbă des scutecul.
  • Curăță zona inghinală după fiecare scaun, cu apă caldă, evitând pentru o perioadă șervețele speciale, care conțin substanțe chimice iritante.
  • Șterge pielea în zona inghinală prin tamponare, nu prin frecare.
  • Folosește după fiecare baie o cremă specială, hidratantă, hipoalergenică, și care să creeze o barieră protectoare. Nu folosi uleiul de masaj în zona inghinală, blochează porii și accentuează iritația.
  • Renunță la pudra de talc, nocivă și pentru plămânii bebelușului, și care usucă foarte mult pielea și creează crăpături superficiale, în care bacteriile se acumulează rapid.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare