Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum previi răul de mașină

Cum previi răul de mașină

Copiii mai mari de 2 ani sunt mai predispuși la a trăi neplăcutele simptome ale răului de mișcare atunci când călătoresc cu mașina, spun specialiștii. Răul de mișcare (care se manifestă prin dureri de stomac, transpirație excesivă, rece, oboseală, amețeală, stare de greață, pierderea apetitului, gust metalic și episoade de vomă) este cauzat de faptul că în timp ce urechea internă percepe mișcarea, restul corpului furnizează creierului informația că nu se mișcă.

Cum poți să previi răul de mașină

  • Nu-i da copilului jucărioare sau cărticele care îi atrag privirea în jos și accentuează mesajele contradictorii trimise creierului. Arată-i lucruri pe fereastră, dar nu chiar lângă linia drumului, pentru că imaginile obiectelor care se succed cu repeziciune vor accentua starea de rău, ci în depărtare, spre linia orizontului.
  • Planifică mesele cu grijă și nu-i da meniuri grase sau porții prea mari înainte de a pleca la drum sau în timp ce mergeți. Ghimbirul este un excelent remediu anti-greață, testat și de viitoarele mămici, în perioada grețurilor în sarcină. Oferă-i juniorului tău 1-2 biscuiți cu ghimbir, înainte să plecați la drum sau în timpul unui popas.
  • Ai grijă la aerisire – un spațiu neaerisit, îmbâcsit, încărcat de mirosuri odorizante sau de arome de mâncare accentuează starea de rău.
  • Oprește des mașina – este adevărat, asta va întârzia ajungerea la destinație, dar pentru copil va fi mult mai bună această variantă. Dacă poți, planifică plecarea (dacă este vorba despre un drum mai lung) noaptea, când cel mic va dormi, oricum, cea mai mare parte din drum. Asigură-te însă în acest caz că tu și șoferul sunteți bine odihniți!
  • Folosește remediile tradiționale – există câteva dispozitive și remedii tradiționale care folosesc principiile presopuncturii, pentru a diminua senzația de greață. Brățările anti-vomitive pot fi folosite și de către copii și sunt disponibile în tot felul de variante.
  • În ultimă instanță, dacă problema este foarte gravă și nu puteți pleca nicăieri, din cauza senzației de rău de mașină pe care o resimte cel mic, vorbește cu pediatrul. Este cel mai în măsură să recomande și medicație, care poate fi de folos pentru evitarea sau diminuarea senzațiilor neplăcute la drum.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare