Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum să faci corect masajul bebelușului

Cum să faci corect masajul bebelușului

Pentru ca bebelușul să se bucure de beneficiile masajului, trebuie ca mișcările tale să fie delicate. Masarea prea viguroasă nu este pe placul celui mic și îl agită. Presiunea nu trebuie aplicată prea tare, iar mișcările trebuie să fie fluide și circulare, în cea mai mare parte, și să fie realizate cu buricul degetelui mare.

Dacă începi sesiunea de masaj culcând bebelușul pe spate, cel mic este mai relaxat, iar contactul vizual și conexiunea afectivă care se realizează în acele momente potențează efectele benefice ale masajului în sine. Specialiștii spun, de altfel, că masajul bebelușului are beneficii și pentru mamă, funcționând ca o terapie antistres și diminuând riscul de depresie postnatală.

Cum faci masajul bebelușului

Nu este obligatoriu să respecți o anume ordine, vei observa din reacțiile bebelușului tău ce îi place și pe ce zone să insiști mai puțin.

Masajul capului: apucă ușor, cu ambele mâini, capul bebelușului, ținându-l în căușul palmelor și masează apoi scalpul cu buricul degetului mare (de la ambele mâini), ca și când ai șampona, evitând fontanelele. Plimbă-ți degetele pe fața bebelușului, de la nas înspre linia spâncenelor și coboară ușor spre mandibulă, prin spatele urechii, fără să apeși.

Piept: pune-ți ambele mâini pe sternul bebelușului și trasează, fără să apeși, o mișcare ca și când ai vrea să desenezi pe piept și înspre umeri o inimă, care are vârful înspre buric.

Mâini: cu ambele mâini, având brațul bebelușului între palme, coboară de sus, de la umăr, spre încheietură, în mișcări asemănătoare celor pe care le faci când storci un prosop, fără să apeși prea tare. Apoi reia în sens invers mișcarea, susținând brațul pe dedesubt cu câte 4 degete de la fiecare mână și apăsând ușor cu buricele degetelor mari.

Picioare: pe față se fac mișcări ascendente de la tălpi spre șold, iar atunci când îl întorci pe bebe pe burtică, masezi zona cu mișcări ca de stoarcere, în sens invers, de la șold înspre tălpi, insistând apoi și pe tălpi și degete.

Spate: când îl întorci pe burtică, bebelușul care a împlinit 3-4 luni va tinde să se așeze în poziția de Sfinx, cu antebrațele sprijinite pe pat și cu spatele cambrat. Masează-i spatele cu mișcări circulare, ascendente, de la bază, spre umeri, fără a masa și coloana. Acordă o atenție specială zonei de la baza gâtului, înspre umeri.

Palmele se masează cu buricul degetelor, dinspre centrul palmei, spre degețele.

Masajul nu trebuie să depășească 20 de minute și se va întrerupe la primul semn de nerăbdare dat de bebe. Deși în mod tradițional mămicile fac masajul după băiță, unii dermatologi recomandă ca masajul să se facă înainte de baie, pentru a putea să îndepărtezi apoi uleiul prea gras, ce astupă porii pielii bebelușului.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare