Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum să îngrijim pielea bebeluşului

Cum să îngrijim pielea bebeluşului

Pentru prevenirea îmbolnăvirii pielii sugarului se impun o serie de măsuri necesare, încă din primele clipe de după naştere, cum ar fi baia zilnică, lenjeria bine spălată şi călcată, evitarea ţesăturilor sintetice şi schimbarea la timp a scutecelor. Bacteriile, germenii, ciupercile sau chiar factorii nocivi ai mediului înconjurător acţionează asupra pielii bebeluşului mai aspru decât asupra pielii adulţilor.

Diverse probleme

 • Petele roşii neproeminente de pe frunte, nas, pleoapele superioare sau ceafă, se datorează unor aglomerări şi dilatări de vase capilare sanguine (“sărutul îngerilor”, “ciupitura berzei”). Se accentuează după plâns, dar de regulă dispar în cursul primului an de viaţă. Se poate întâmpla ca petele să rămână toată viaţa, însă ele devin vizibile în timpul emoţiilor puternice sau al eforturilor susţinute.
 • Roşeaţa de căldură (sudamina) are forma unor bubiţe mici roşii care au vârful albicios şi se datorează acumulării de transpiraţie, care poate duce la inflamaţii mai ales la cutele pielii. Singurul lucru care trebuie făcut este evitarea căldurii excesive şi, cel mult, pudrarea într-un strat subţire a zonei respective (nu se foloseşte cremă!).
 • Eritemul fesier este de departe motivul cel mai des invocat de către părinţi în afecţiunile pielii sugarului. Cel mai bun remediu este să se lase funduleţul descoperit, în contact cu aerul, de mai multe ori pe zi şi aplicarea unei creme speciale în zonele iritate.

 

Piele delicată, ca de bebeluş!

Pielea îndeplineşte numeroase funcţii în organism, foarte importante. Ea reglează schimbul de apă al corpului prin autoreglarea nivelului de hidratare şi acţionează ca o barieră protectoare împotriva influenţelor negative ale mediului înconjurător, reacţionând într-un mod extrem de sensibil.

La nou-născuţi pielea este mai sensibilă şi necesită mai multă atenţie decât pielea adulţilor. Este fragilă, lipsită de elasticitate, se irită foarte uşor şi deseori se poate descuama în lamele mai mari sau mai mici, deoarece glandele sebacee, nu sunt funcţionale în primele zile de viaţă ale copilului, aşa încât nu se produce grăsime, având drept consecinţă directă uscarea pielii. De aceea, se impune un sistem de curăţire şi îngrijire menit să ajute la evitarea iritaţiilor atât de deranjante pentru copil. Pielea nou-născutului reacţionează foarte repede la stimuli externi, aşa încât tratamentul cel mai eficient constă în aplicarea unor creme/unguente speciale pentru sugari, iar dacă fenomenul persistă, se pot folosi detergenţi hipoalergenici, special destinaţi pielii sensibile a bebeluşului.

E bine să ştii!

 • PH-ul pielii unui adult este 5,5, iar în cazul bebeluşilor este de 6,7
 • Porii responsabili cu reglarea temperaturii corpului nu sunt la capacitatea normală de funcţionare, de aceea sugarii resimt foarte repede frigul
 • La nou-născuţii prematuri, la cei născuţi din sarcină depăşită sau copiii care au suferit în perioada intrauterină, elasticitatea pielii este mult diminuată, aşa încât pielea este uscată sau încreţită. Dacă se apucă o cută de piele (mai ales de pe abdomen), va dispărea lent, abia după câteva minute. De asemenea, pielea poate avea un conţinut mai mare de apă decât cel normal (la apăsare rămâne urma degetului) sau poate avea o deficienţă a reglării circulaţiei sanguine - pe o parte a corpului pot apărea pete mai mari şi mai roşii, decât în alte zone ale corpului, care însă nu vor mai apărea după o perioadă de timp.
 • În timpul somnului, pielea bebeluşului este, de obicei, mai palidă decât în mod normal, în special în jurul gurii.
 • Grosimea pielii este mai mare în palme şi talpă - 2-3 mm, şi aproximativ 1 mm în cazul pleoapelor
 • O dată la 24 de ore, pielea se acoperă cu un strat nou de celule moarte, care constituie 65% din praful existent în casă
 • Pielea reglează temperatura corpului şi acţionează ca un termostat
 • Este cel mai mare organ al corpului şi reprezintă aproximativ 16% din totalul greutăţii corpului
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare