Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum să schimbi corect scutecul

Cum să schimbi corect scutecul

Pentru a evita situația în care bebelușul se află pe masa de înfășat, gata pentru operațiunea de schimbare a scutecului, iar tu îți amintești că ai uitat șervețelele umede sau crema, adună tot ”kitul” de schimbare înainte: scutecul curat, dischete/lavete umede din bumbac sau șervețele umede pentru funduleț (alege-le pe cele hipoalergenice, fără prea mulți parfumanți), crema pentru prevenirea eritemului fesier.

Pune bebelușul pe masa de înfășat (nu-l lăsa nicio secundă nesupravegheat!) sau pe pat, având dedesubtul fundulețului un prosop cald sau un scutec curat.

Desfă scutecul murdar, îndoind capetele adezive ale benzii, astfel încât să nu se poată agăța accidental de piele. Dacă ai un băiețel, poți folosi o lavetă ușoară de bumbac, pentru a-l acoperi și a preveni un ”duș” accidental.

Dacă scutecul este murdar, folosește partea din față pentru a șterge grosul, pliază apoi scutecul murdar sub fundulețul copilului, ridicându-l ușor pe bebe de piciorușe, apoi curăță bine zona inghinală, dinspre față înspre spate, insistând și în zona de pliuri. Îndepărtează scutecul murdar și folosește un șervețel umed sau antibacterian pentru a te curăța și tu bine pe mâini. Dacă ai ajutoare, lasă copilul în supravegherea lor pe masa de înfășat și spală-te bine pe mâini, cu apă și săpun.

Curăță apoi încă o dată, cu atenție, zona inghinală, cu ajutorul unei lavete umede, pentru a îndepărta orice urme de mizerie - bacteriile rămase pot declanșa rapid infecții, în special la fetițe.

Dacă zona inghinală este ușor înroșită, poți aplica în strat foarte subțire o cremă pentru prevenirea iritației de scutec. Medicii dermatologi nu mai recomandă folosirea pudrelor în zona inghinală.

Pliază partea din față a noului scutec peste abdomentul bebelușului, având grijă, în cazul băiețeilor, ca penisul să nu fie orientat în sus, pentru a evita ca urina să se scurgă pe sub banda adezivă. Dacă bonul ombilical nu a căzut încă, pliază banda adezivă, după închiderea scutecului, astfel încât bontul ombilical să rămână în contact cu aerul. Citește aici mai multe despre cum îngrijești bontul ombilical.

Schimbă scutecul cât mai des, pentru a preveni iritațiile de scutec, iar dacă temperatura o permite, încearcă să lași bebelușul în fundulețul gol, măcar o dată pe zi, timp de 10-20 de minute, pentru ca pielea să respire puțin.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare