Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Importanța unei hidratări corecte!

Importanța unei hidratări corecte!

Se știe faptul că apa se elimină din organism prin urină, transpirație, salivă, febră și, uneori, în cazul afecțiunilor sistemului digestiv prin diaree și vomă. De aceea, trebuie să fim mereu în alertă și să-i oferim copilului o suficientă cantitate de lichide pentru a-i asigura rehidratarea.

În funcție de vârsta copilului, acesta trebuie să consume cantități diferite de lichide. Cert este că, până la vârsta de 1 an, suma lichidelor pe care le primește, trebuie să se încadreze în jurul valorii de 1000 de mililitri pe zi pentru a nu-și forța foarte tare rinichii.

Până la 4-6 luni

Specialiștii sunt de părere că bebelușii alăptați, pâna la momentul diversificării alimentației, nu au nevoie de alte suplimente de lichide. Laptele matern este arhisuficient pentru a-i hrăni și pentru a le asigura o hidratare corespunzătoare.

În cazul în care este foarte cald afară, se recomandă alăptarea la intervale mai mici de timp, astfel asigurându-se rehidratarea.

Între 6 și 12 luni

În momentul introducerii alimentelor solide, se recomandă ca după fiecare masă de legume sau fructe, cel mic să primească apă, deoarece aceasta ajută la o mai bună digerare a mâncării.

De asemenea, odată cu introducerea fructelor și legumelor, cantitatea de lapte pe care cel mic o bea zilnic se va micșora pentru a face loc în burtica legumelor și fructelor. Din acest motiv, este nevoie de un supliment de lichide fie că este vorba de apă, ceai sau sucuri naturale.

Fructele și legumele au un conținut destul de mare de apă, motiv pentru care sunt esențiale în sensul unei hidratări corecte. În ceea ce privește iaurtul, pe lângă faptul că este hrănitor, se spune că un pahar de iaurt are același efect de hidratare ca și apa.

După vârsta de 1 an

După această vârstă, cei mici vor bea doar 400-500 de mililitri de lapte pe zi. Restul de lichide va proveni din apa, ceai, supă, suc de fructe. Acestea vor însuma și ele aproximativ 500 de mililitri pe zi, însă, în situații de caniculă, cantitatea de lichide poate să crească.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare