Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Îngrijirea năsucului bebelușului

Îngrijirea năsucului bebelușului

În sezonul rece, când răcelile şi gripa pândesc la tot pasul, una dintre preocupările părinţilor este legată de îngrijirea năsucului bebeluşului. De aceea, trebuie să fii mereu informată şi să ştii tot timpul ce ai de făcut atunci când micuţului îi curge nasul sau îl are înfundat. Nasul face parte din structura căilor aeriene superioare. Este poarta de intrare a aerului în plămâni, deci trebuie să ai mare grijă ca el să fie mereu curat. Pentru a evita răceala şi complicaţiile ei, nasul bebeluşului trebuie curăţat cu regularitate.

Odată cu instalarea sezonului rece, foarte mulţi părinţi se plâng de faptul că bebeluşii lor contractează anumite afecţiuni virale, produse în urma contactului cu persoane bolnave şi favorizate de factorii de microclimat (vântul, umezeala, trecerea de la cald la rece etc.), care se manifestă printr-o multitudine de simptome nu tocmai plăcute. Rinoreea (nasul care curge) sau obstrucţia nazală (nasul înfundat) sunt unele dintre simptomele sezonului rece, care le creează un real disconfort bebeluşilor. În acest sezon, cei mici pot face până la şase afecţiuni de acest gen. Virusul se localizează pe mucoasa nasofaringiană şi determină edemul şi vasodilataţia acesteia, nasul înfundat, fiind cel mai perceptibil simptom. Concomitent, celulele superficiale ale mucoasei se descuamează şi se elimină, făcând ca secreţia de mucus să crească. Semnele care însoţesc nasul înfundat pot fi: febra, agitaţia, strănutul, secreţiile nazale abundente, tusea sau lipsa poftei de mâncare, determinată de durerile la înghiţit. De asemenea, sugarii pot prezenta vărsături şi scaune diareice. Un lucru important de menţionat este faptul că evoluţia bolii este de 3-4 zile, în cazul în care nu apar complicaţii.

Rinoreea se manifestă prin apariţia unei secreţii nazale. Cât timp este apoasă, această secreţie nu pune mari probleme, disconfortul copilului fiind singura dintre ele care trebuie să te preocupe. Dacă secreţia devine foarte abundentă şi purulentă atunci se poate vorbi de o suprainfecţie bacteriană şi trebuie consultat medicul pediatru pentru că, în această situaţie, ar putea fi necesar un tratament cu antibiotic. Când are nasul înfundat şi plin de mucişori, micuţul nu poate respira în voie. Este bine ştiut că în primul an de viaţă bebeluşii nu ştiu să respire altfel decât pe nas. Aşa că, pentru a putea să respire bine şi a nu avea dificultăţi la supt şi somn, trebuie să îi cureţi năsucul de câteva ori pe zi.

Cum îi cureţi năsucul?

Nasul trebuie curăţat înainte de masă şi de culcare şi ori de câte ori este nevoie. Serul fiziologic este prima armă pe care o găseşti în farmacie, util în primul rând pentru că permite dezobstrucţia (desfundarea) căilor aeriene superioare. Cu ajutorul unei meşe din bumbac vei reuşi să cureţi năsucul înfundat. Meşa, îmbibată în ser fiziologic, se va introduce în nară, nu foarte adânc, şi cu delicateţe se va roti uşor, astfel încât să se cureţe pereţii narinei. La fel se va proceda şi cu cealaltă nară, bineînţeles, avându-se grijă să se schimbe tamponul din bumbac. Este foarte important să nu foloseşti acelaşi tampon pentru ambele nări. În cazul în care secreţiile abundente, vâscoase sau nu, obstrucţionează nasul, poţi folosi “batista bebeluşului”, dispozitivul care se ataşează la aspirator. Însă, ai mare grijă. Specialiştii sunt de părere că utilizarea abuzivă a aspiratorului nazal poate determina întreţinerea inflamaţiei mucoasei nazale şi implicit a secreţiilor.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare