Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Prima băiță: cum îngrijești bontul ombilical

Prima băiță: cum îngrijești bontul ombilical

Multe mămici amână momentul primei băițe, din cauza grijilor legate de cordonul ombilical. Uite câteva trucuri care te ajută să treci fără emoții peste prima băiță și să grăbești vindecarea zonei ombilicale.

Cordonul ombilical poate cădea la 7-21 de zile de la naștere, timp în care baia în cădiță este contraindicată. Prima baie a bebelușului, ca și următoarele, până la vindecarea completă zonei ombilicale, trebuie făcută cu un burete sau cufundând parțial bebelușul în cădiță, astfel încât apa să nu atingă zona cordonului ombilical.

Medicii pediatri recomandă să folosești pentru primele băițe, chiar și după căderea cordonului ombilical, apă fiartă și răcită la temperatura de 36-37 de grade, pentru a evita riscul de infecții.

Poți grăbi vindecarea zonei ombilicale aplicând pe ombilic comprese sterile, îmbibate în alcool de 70 de grade, pe care trebuie să le schimbi de 2-3 ori pe zi. Acestea dezinfectează și usucă mai repede zona. Dacă ți se pare prea complicat, sau dacă cel mic este deranjat de senzația de umezeală pe burtica lui, poți șterge, pur și simplu, zona, cu un bețișor de vată îmbibat în alcool, de fiecare dată când schimbi scutecul.

Fii atentă ca banda adezivă a scutecului să fie întoarsă, pentru a evita ca marginea să agațe cordonul și să producă astfel mici sângerări.

Nu aplica vreun produs – cremă, unguent, tratament naturist – în zona ombilicală, fără acordul medicului pediatru și nu forța căderea cordonului ombilical, atunci când acesta mai este agățat doar foarte puțin.

De ce ai nevoie pentru prima băiță

O cadă specială pentru bebeluși îți este de folos de la prima băiță, chiar dacă nu bagi bebelușul complet în apă. Dezinfectează cada înainte de fiecare folosire. Poți utiliza în acest scop alcool sau poți pune în apa pentru băiță puțin permanganat de potasiu, pentru a preveni orice risc de infecție.

Verifică apa, să nu depășească 37 de grade (poți folosi un termometru de baie sau o poți încerca simplu, cufundând cotul în apă, după ce te-ai spălat pe mână în prealabil.

O mănușă fină de baie, din bumbac moale, îți va fi de folos la prima băiță – o îmbibi în apă, o storci bine și treci ușor peste pielea bebelușului tău, insistând în zona de pliuri (la mâini, picioare), gât și după urechi, unde se strâng praf și resturi de lapte.

Dacă folosești săpun (nu este strict necesar), alege unul dermatologic, special conceput pentru pielea fină a nou-născutului.

Nu uita de prosopel sau halatul în care să îl învelești repede pe cel mic. Cum nou-născutul nu își poate regla foarte bine temperatura corpului, orice secundă în plus în care este expus la frig contează.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare