Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Reguli de igienă și îngrijire pe care să le respecți

Reguli de igienă și îngrijire pe care să le respecți

Cât mai puține vizite

Sigur că toată lumea va fi nerăbdătoare să vadă minunea pe care ai adus-o pe lume, dar în primele trei luni de viață este de preferat să reduci vizitele la minim. Începând de la maternitate, unde ar fi de dorit ca familia să repecte regulile de igienă impuse de spital, și apoi acasă, unde numărul vizitatorilor trebuie să fie redus. Indiferent de gradul de rudenie sau de relațiile de prietenie care vă leagă, nu permiteți vizitatori bolnavi – care tușesc, strănută, au febră. Evitați-i pe cei cu copii intrați deja în colectivitate și care pot fi purtători de boli, puțin grave pentru ei, dar foarte periculoase pentru un nou-născut.

Spălați-vă des pe mâini

Toți cei care intră în contact cu bebelușul trebuie să respecte regulile de igienă și să se spele riguros pe mâini, cu apă și săpun, înainte de a manevra bebelușul. Înainte de fiecare schimbare de scutec, după schimbarea de scutec, când veniți din parc sau înainte de ora de masă, respectați această regulă de bun-simț, foarte eficientă în prevenirea bolilor.

Păstrați curățenia în casă

Este greu să îți găsești timp pentru curățenie în primele luni după naștere. Totuși, este important să-l ferești pe cel mic de germeni și bacterii. Șterge (sau roagă pe cineva să facă asta) întrerupătoarele, clanțele, inclusiv cea de la intrarea în casă, suprafețele din bucătărie, unde, paradoxal, se strâng foarte multe bacterii, masa de înfășat a bebelușului, căruciorul și suprafețele care intră în contact direct cu bebe, în mod regulat.

Sterilizează și dezinfectează

Cum bebelușii duc cam totul în guriță, dezinfectează des accesoriile care îi sunt la îndemână. Nu păstra jucării din pluș și material textil în camera copilului, căci acumulează praf și acarieni și pot declanșa alergii, curăță des jucăriile din plastic, chiar și cărțile cartonate, pe care cel mic le bagă în guriță și le molfăie, atunci când îl supără dințișorii. Tot echipamentul de masă – biberoane, tetine, castronașe, lingurițe – trebuie sterilizat.

Taie-i des unghiile

Unghiile bebelușului cresc foarte repede și trebuie tăiate, atât pentru a evita să se zgârie, cât și pentru a preveni acumularea de bacterii și germeni sub unghii. Vezi aici cum să tai corect unghiile bebelușului.

Toaleta bebelușului

Curăță-i des nasul și îndepărtează-i mucozitățile, care îi îngreunează respirația și permit acumularea de germeni. Folosește ser fiziologic pentru a curăța regulat ochii, cu ajutorul a două comprese sterile, câte una pentru fiecare ochi. Nu utiliza bețișoarele de urechi în acest scop! Medicii te sfătuiesc să nu cureți urechea internă cu bețișoare. Ceara din urechi protejează împotriva bacteriilor, iar bețișoarele pot zgâria pielea sau pot înfunda ceara, determinând apariția infecțiilor.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare