Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Siguranța în mașină

Siguranța în mașină

Scaunele speciale de mașină reprezintă cea mai bună protecție pe care i-o poți oferi bebelușului atunci când călătoriți cu mașina. Deja este convenție internațională faptul că bebelușii și copiii mici nu au voie să călătorească neasigurați şi asta dintr-un motiv foarte serios: scaunele de siguranță create special pentru mașină reduc la aproape minimum potențialele pericole la care poate fi expus un bebeluș și chiar un copil mai mare în mașină. Dar și aici trebuie mare atenție, spun autoritățile, pentru că nu este de ajuns să ai un scaun de mașină, ci foarte important este să-l utilizezi corect.

Există niște criterii generale pe care e bine să le iei în calcul atunci când achiziționezi un scaun de mașină. Și, bineînțeles, nu criteriul prețului e cel mai important - cel mai scump scaun nu este neapărat și cel mai sigur. Criteriul de bază este că trebuie să se potrivească perfect copilului tău din punct de vedere al greutății, mărimii, dimensiunii și vârstei, dar și să se potrivească perfect mașinii tale.

Odată ce ai ales un scaun, mergi la magazin și încearcă-l. Informaţiile de pe internet sau din cataloagele de prezentare te ajută, dar nu sunt relevante, pentru că nu poți testa dacă produsul funcționează corect și dacă este cel mai potrivit. Odată ce l-ai ales, mai trebuie să faci un mic efort să te asiguri că ai învățat tot ce trebuie pentru a-l folosi cum trebuie. Ar trebui să reușești să instalezi singur scaunul de fiecare dată, dar sunt țări unde există centre (asigurate de către guvern) unde oameni specializați îți acordă consultanță în acest sens.

Cum alegi scaunul potrivit?

Nu cumpăra scaune decât dacă au un manual certificat cu instrucțiuni de utilizare și mai ales dacă au pe ele eticheta cu modelul respectiv și componentele - de obicei, apare şi un număr de serie. Dacă ai cea mai mică îndoială în ceea ce privește istoria scaunului, dacă are semne mici de folosire sau avarie, nu-l lua. De asemenea, asigură-te că data și fabrica în care este produs sunt în regulă.

Nu cumpăra scaune cu părți lipsă. Dacă totuși primești un scaun de la altcineva, încearcă să iei legătura cu producătorul să te asiguri de durata de folosire a produsului și mai ales dacă există părți care trebuie înlocuite la un anumit timp și dacă le poți achiziționa. De obicei, scaunele destinate bebeluşilor de până la o anumită greutate sunt diferite, pentru că au nevoie de un alt tip de protecție și evident sunt mult mai mici.

În acest caz, nu prea e indicat să achiziționezi un produs second hand. Și în nicio împrejurare, nu folosi scaunul pentru copii mai mari de 6 ani.

Elementară, dar mereu demnă de amintit, este purtarea centurilor de siguranță de către toți pasagerii mașinii. Multe dintre mașini sunt prevăzute chiar cu mai multe centuri de siguranță pentru fiecare scaun, unele pentru umăr și altele pentru mijloc. Foarte important este să-ți obișnuiești copilul să-și pună centura imediat ce s-a urcat în mașinăși mai ales să nu se joace cu ea în timpul mersului (să o treacă peste brațe sau pe la subsuoară), chiar dacă simt că le este mai confortabil așa și învață-i să trateze cât se poate de serios acest mijloc de protecție. Nu pune doi copii sub o singură centură, chiar dacă pare amuzant și ei sunt astfel mai aproape ca să se joace.

Nu pune niciodată copilul mai mic de 12 ani pe scaunul din față - copiii trebuie să stea în spate, mai ales că mașinile sunt dotate cu airbag, iar la un eventual impact, un copil nu poate suporta această presiune. Airbag-urile sunt făcute pentru a proteja o persoană cu un corp mult mai mare decât cel al unui copil, pe care-l poate răni foarte grav.

Chiar dacă joaca e minunată și îi ferește de plictiseală, explică-le copiilor că trebuie să nu se agite în mașină și mai ales să stea jos. Dacă țipă și se zbenguiesc, șoferul poate fi distras și sunt cu toții în pericol.

În orice mașină s-ar afla, copiii trebuie să respecte regulile, fie că e mașina părinților sau a unor prieteni sau rude și chiar dacă ceilalți pasageri nu o fac. Chiar dacă prietenul sau ruda drăguță îi oferă scaunul din față pentru puțin răsfăț, copilul trebuie să știe să refuze politicos, răspunzând că preferă scaunul din spate.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare