Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cred că sunt în travaliu!?

Cred că sunt în travaliu!?

A fi sau a nu fi (în travaliu)

Pierderea dopului gelatinos (acumularea de secreții de la intrarea în uter, care reprezintă o barieră protectoare ce ferește bebelușul de infecții) poate fi un indiciu că începe travaliul. Dar nu te grăbi către maternitate. Unele femei pierd dopul gelatinos în mai multe etape, iar altele intră în travaliu abia la 2-3 săptămâni după pierderea dopului gelatinos.

Durerile facerii

Din păcate, bebelușii nu pot veni pe lume fără dureri. Acestea apar în urma contracțiilor, excepție făcând cazurile în care programezi o cezariană înainte de termen.

Contracțiile se simt la început ca o durere de spate în zona lombară, ceva mai accentuată decât durerea care prevestește ciclul. Într-o primă fază, contracțiile sunt sporadice, la intervale de aproximativ o oră, și durează puțin. Ulterior, distanța dintre contracții se micșorează, iar durerea devine ceva mai puternică. Dacă în interval de 10 minute ai 3 contracții de câte un minut, atunci este momentul să mergi la spital. La prima naștere, travaliul durează, în medie, între 6-8 ore.

Atenție: Dacă ai mai născut, iar copilul a apărut repede pe lume, nu aștepta prea mult: la primul semn de contracții mergi la spital!

S-a rupt apa

Când ți se rupe apa este recomandat să mergi la spital, unde personalul medical te va ține sub supraveghere și îți va fi de ajutor pe tot parcursul travaliului. Observă și ce culoare are lichidul – poți folosi un prosop pentru a-l absoarbe. Aceasta poate fi o informație de folos pentru personalul medical. Nu te aștepta la o scenă ca-n filme. Nu vei face o inundație, este posibil doar să simți zona inghinală ceva mai umedă atunci când se rupe apa.

Și nu, faptul că ți s-a rupt apa nu este un semn că vei naște imediat. În timp ce pentru cele mai multe femei travaliul începe după ruperea membranelor, sunt cazuri în care travaliul trebuie indus, dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la eveniment.

Citește aici mai multe despre etapele travaliului și nașterii.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare