Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Etape în timpul travaliului şi naşterii

Etape în timpul travaliului şi naşterii

Travaliul, urmat de naştere, poate fi împărţit în 3 etape:

1. Prima etapă a travaliului va începe prin declanşarea contracţiilor şi prin retragerea treptată sau subţierea şi deschiderea cervixului (gâtul uterului), cunoscută sub numele de dilatare. Aceasta este urmată de travaliul activ. Cervixul ţi se va dilata mai repede, iar contracţiile vor fi mai dese. Ultima parte a travaliului activ este numită perioada de tranziţie, iar cervixul va fi dilatat complet, atingând 10 cm.

2. A doua etapă a travaliului, adesea denumită etapa “împinsului”, începe odată ce cervixul este complet dilatat şi se termină cu naşterea copilului.

3. A treia etapă a travaliului. Cu toate că copilul tău s-a născut, va trebui să aştepţi ca placenta să fie separată. Aceasta va completa a treia etapă a travaliului.

Dacă eşti gravidă în săptămâna 37, travaliul şi naşterea vor dura în medie 12-15 ore. Cu toate acestea, pentru multe femei pot dura până la 20 de ore. Femeile care au mai născut vor descoperi că următoarele travalii vor dura mult mai puţin, aproximativ 8 ore.

Prima etapă

Travaliul timpuriu

Este dificil de prevăzut momentul exact când va începe travaliul. Odată ce contracţiile au ajuns la intervale regulate, iar cervixul este dilatat şi retras înseamnă că ai intrat în travaliu. Dar, din cauza multiplelor contracţii „false” pe care multe femei le resimt, numite oficial Braxton-Hicks, devine dificil de ştiut dacă ceea ce simţi este o alarmă falsă sau travaliu real.

Daca eşti însărcinată în mai puţin de 37 de săptămâni şi simţi contracţii sau alte semne de travaliu (de exemplu, dureri de spate), sau dacă ţi s-a „rupt apa” sună imediat medicul sau asistenta. Experienţa travaliului diferă foarte mult, dar de obicei începe cu contracţii care apar o dată la fiecare 10 minute şi care durează 30 de secunde fiecare. Când te apropii de finalul primei etape a travaliului, acestea vor apărea o dată la fiecare 5 minute şi vor dura 40-60 de secunde fiecare. Prima etapă a travaliului se termină atunci când cervixul este dilatat 3 până la 4 cm. Ca regulă generală, daca eşti însărcinată în cel puţin săptămâna 37 şi dacă medicul sau asistenta nu spun altceva, probabil vei petrece etapa iniţială a travaliului acasă.

Uneori contracţiile din timpul travaliului timpuriu sunt destul de dureroase, dar vei realiza că o să poţi fi activă în fazele iniţiale. Vei putea vorbi, te vei putea plimba în această perioadă. Dar încearcă să îţi păstrezi energia în această etapă.

Nu este uşor de estimat cât va dura în mod normal această etapă. În cazul primului copil, dacă cervixul nu este retras sau dilatat de la început, această etapă ar putea dura aproximativ 9 ore, deşi ar putea dura mai mult sau semnificativ mai puţin. Dacă cervixul este deja foarte “pregătit” sau dacă nu e primul copil, această perioadă este foarte probabil să decurgă mult mai rapid.

Încă nu este necesar să cronometrezi toate contracţiile. Ţi se va părea foarte stresant în această etapă şi nu este necesar. Corpul îţi va spune când contracţiile sunt mai serioase şi atunci e momentul când trebuie să începi cronometrarea sistematică. Este important să te odihneşti şi să bei multe lichide. Goleşte-ţi vezica cât de des posibil, pentru a-i oferi copilului mai mult loc să coboare.

 Travaliul activ

În această etapă contracţiile devin mult mai frecvente, mai lungi şi mai puternice. Cervixul începe să se dilate mai repede, ajungând de la 3-4 cm la 10 cm. În majoritatea cazurilor, frecvenţa contracţiilor creşte în cele din urmă până la 2 minute şi jumătate - 3 minute. Nu vei mai putea vorbi în timpul contracţiilor, ele fiind prea puternice.

În general, odată ce contracţiile sunt regulate, dureroase, durând aproximativ 60 de secunde fiecare, o dată la 5 minute, este momentul să contactezi medicul sau asistenta şi să mergi la spital. Spre sfârşitul travaliului activ bebeluşul ar putea începe să coboare, deşi e posibil să fi început să coboare într-o etapă anterioară sau să nu înceapă până în cea următoare.

Aceasta durează în medie 6 ore, astfel încât o femeie aflată la prima naştere să aibă o dilatare completă a cervixului.

Exerciţiile de respiraţie, tehnicile de relaxare, masajele şi multe încurajări sunt foarte binevenite în acest moment. Este o bună strategie o baie caldă sau un duş. De asemenea, o plimbare ar putea fi foarte placută. Când vei ajunge la spital, te vei putea plimba liberă prin cameră, atât timp cât nu apar complicaţii din punctul de vedere al stării de sănătate.

De fiecare dată când vei avea o contracţie probabil că vei vrea să te opreşti şi să te sprijini de ceva sau cineva - probabil de partenerul tău. Un scaun cu rotile este perfect în acest moment, dacă poţi face rost de unul. Dacă nu, înearcă să te întinzi pe spate sau pe o parte, pentru a suporta mai uşor durerea.

Dacă durerea devine prea intensă, vorbeşte cu medicul despre o anestezie epidurală sau o altă metodă de ameliorare a durerii.

 Tranziţia

Tranziţia este ultima parte a primei etape a travaliului şi are loc atunci când cervixul se dilată de la 8 la 10 centimetri. Se numeşte tranziţie deoarece marchează momentul în care eşti în tranzitie spre cea de-a doua etapă a travaliului şi este cea mai intensă parte a acestei experienţe.

Contracțiile sunt de obicei foarte puternice, apărând la aproximativ fiecare 2 minute și jumătate - 3 minute, durând un minut sau mai mult. S-ar putea să fii agitată sau să tremuri, iar pe măsură ce bebelușul coboară în pelvis, s-ar putea să simți nevoia urgentă de a-ţi mișca intestinul. Unele femei se întind spontan și împing, și încep să geamă. Te poți aștepta să vezi mult sânge curgând și e posibil să ţi se facă rău.

Cu toate acestea, unii bebeluși coboară înainte că mamele lor să fie complet dilatate sau alții nu coboară decât mult mai târziu, ceea ce înseamnă că nu vei simți nicio presiune la nivel rectal. Diferă la fiecare femeie și la fiecare naștere în parte. Dacă ţi s-a efectuat o anestezie epidurală, vei simți grade diferite de presiune. Aceasta va depinde de tipul și cantitatea medicației primite și cât de jos este situat în pelvis copilul. Dacă doreşti să fii mai activă în etapa de „împingere”, trebuie să ceri să îţi fie redusă doza de anestezic epidural la finalul etapei de tranziție. Durata perioadei de tranziție variază foarte mult. Uneori durează câteva minute, alteori câteva ore. Este mai probabil să dureze puțin dacă ai mai avut o naștere naturală.

Dacă în timpul travaliului nu ţi se face o anestezie epidurală, s-ar putea să îţi pierzi încrederea în capacitatea de a coopera. Cei din jurul tău vor trebui să te încurajeze pentru a continua. Poți fi ajutată pe parcursul acestei perioade de tranziție, dacă cei din jur îţi reamintesc în mod constant că te descurci foarte bine și că nu mai e mult până la final.

A doua etapă: „împinsul”

Ai trecut acum la cea de-a doua etapă. Cervixul este complet dilatat și eşti gata să împingi. Contracțiile s-ar putea să fie la intervale mai mari una de alta, ceea ce îţi va oferi ocazia să te odihneşti puțin între ele.

Dacă bebelușul este situat foarte jos în pelvis, s-ar putea să simți o nevoie involuntară de a împinge mai devreme, dar, dacă copilul este încă relativ sus poziționat, nu vei avea această senzație imediat. Pe măsură ce uterul se contractă, va exercita presiune asupra copilului și-l va împinge în canalul pelvian. Dacă totul decurge bine, poți să te linișteşti și să laşi uterul să-și facă treabă până când vei simți o nevoie imperioasă de a împinge. E posibil ca așteptarea să reducă gradul de extenuare și să dea sentimentul unui decurs natural.

Femeile cărora li s-a făcut o anestezie epidurală pot considera mai dificilă această etapă, deoarece pierderea senzației îngreunează conștientizarea a ceea ce se întâmplă. Asistenta sau doctorul te va ajuta, oferindu-ţi instrucțiuni pentru momentul în care să împingi.

Nu este ușor de prevăzut cum vor decurge lucrurile în această etapă a travaliului. Unii copii coboară repede, alții mai târziu. Puterea uterului, combinată cu cea a musculaturii abdominale, dacă împingi în mod activ, exercită o presiune asupra bebelușului pentru ca acesta să continue să coboare pe canalul pelvian. Contracțiile funcționează după principiul „doi pași înainte, unul înapoi”. Capul copilului va apărea primul și puțin din spate odată cu contracțiile ulterioare.

Când capul copilului devine vizibil ţesutul dintre vagin și rect, cunoscut sub denumirea de perineu, se va destinde odată cu fiecare împingere, iar capul copilului va deveni vizibil. Nevoia de a împinge va fi foarte mare și, cu fiecare împingere, va ieși din ce în ce mai mult din capul bebeluşului.

Presiunea asupra țesutului moale de la nivelul vaginului este foarte intensă în acest moment și s-ar putea să ai o senzație de rupere. Pentru a reduce posibilitatea unei rupturi, trebuie să iei lucrurile ușor. S-ar putea să ţi se ceară să nu mai împingi, pentru a oferi vaginului și perineului șansa de a se întinde treptat. Ţi se va cere să inspiri și să expiri profund pentru a evita ca nevoia de a împinge să devină prea puternică în timpul contracțiilor.

Capul copilului va ieși în cele din urmă. Acesta este momentul în care cea mai mare parte a capului bebelușului este vizibilă. Odată ce față este vizibilă, medicul sau asistenta eliberează gura și nasul și verifică dacă cordonul ombilical este înfășurat în jurul gâtului. Dacă cordonul se găsește în această poziție, va fi desfășurat sau clampat și tăiat.

Capul copilului va fi întors într-o parte, iar umerii se vor roti în interiorul pelvisului, gata să iasă afară. Odată cu următoarea contracție, vei fi rugată să împingi umerii, fiecare pe rând.

Felicitări copilul tău tocmai s-a născut!

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare