Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Poziții pentru travaliu

Poziții pentru travaliu

Atunci când un bebeluș apare pe lume, lucrurile nu decurg întotdeauna așa cum ți-ai dorit sau propus tu. Dar este important să te informezi și să știi ce se poate întâmpla dacă nașterea nu se desfășoară conform planului tău.

În timpul travaliului, vei observa că anumite poziții fac procesul ceva mai ușor. Important este să te simți confortabil și să nu îți fie teamă să experimentezi. Dacă te poți mișca și poți alterna pozițiile, acesta este un lucru bun și pentru tine, dar și pentru bebeluș. Pe măsură ce travaliul progresează, bebelușul își croiește drumul către canalul de naștere, iar corpul tău îți indică ce trebuie să faci.

Când stai în picioare

La începutul travaliului, vei simți, cel mai probabil, nevoia să te miști. Unul dintre avantajele poziției verticale este că ajută pelvisul să se deschidă și ajută bebelușul să se poziționeze mai bine pentru naștere. Poziția verticală ajută travaliul – contracțiile devin mai regulate și cresc în intensitate, iar gravitația favorizează procesul. Să stai în picioare poate fi obositor, dar multe femei preferă această poziție în timpul travaliului. Încearcă să te sprijini de un pat, de un perete sau de partenerul tău, pentru a nu susține toată greutatea în picioare.

Dacă stai ghemuită

Unele femei simt nevoia de a sta ghemuite în timpul travaliului, cu tălpile lipite de podea. Această poziție ajută la deschiderea pelvisului și îi dă bebelușului mai mult spațiu de manevră. Gravitația lucrează în favoarea ta, și pentru că greutatea corpului presează uterul, îți va fi mai ușor să împingi atunci când va fi momentul.

Dacă ai fost la vreo oră de aerobic, însă, știi că nu e ușor să stai ghemuită – poziția pune o mare presiune pe genunchi și spate. Cere-i partenerului tău ajutorul și roagă-l să-ți fie un punct de spijin, la propiu.

Nașterea asistată

Dacă bebelușul tău va avea nevoie de ceva ajutor pentru a înainta pe canalul de naștere, medicul ar putea recomanda folosirea ventuzelor sau forcepsului.

Nașterea asistată se impune când mama este prea obosită pentru a mai împinge, sau anestezia epidurală a relaxat prea mult musculatura, când contracțiile scad în intensitate sau expulzia durează prea mult.

În aceste situații moașa sau doctorul plasează o ventuză pe capul bebelușului aflat în canalul de naștere și controlează nivelul de sucțiune – atunci când împingi, la următoarea contracție, ventuza îl ajută pe bebeluș să iasă. Aparatul nu se folosește de mai mult de 3 ori, pentru a evita rănirea bebelușului.

Medicul poate prefera să folosească forcepsul, caz în care va efectua întâi o epiziotmie, pentru a face mai mult loc pentru capul bebelușului și a evita ruptura de perineu. Ți se va administra și un anestezic, care să amorțească durerea.

De obicei, o naștere asistată în care se folosește forcepsul are loc într-o sală de operații, astfel încât doctorul să poată efectua, la nevoie, o operație de cezariană.

Operația cezariană

Dacă nu ai planificat o cezariană din motive medicale, este puțin probabil să naști astfel. Totuși, în unele cazuri, din diferite motive, se poate impune o cezariană de urgență. Uite ce să știi despre această operație.

Cele mai multe dintre operațiile de cezariană se desfășoară sub anestezie locală (rahi sau peridurală), care te amortește de la mijloc în jos, pentru a da ocazia mamei să fie trează atunci când bebelușul vine pe lume.

Medicul tău va efectua o incizie în abdomenul inferior (zona este rasă în prealabil). Apoi, printr-o incizie efectuată în uter, el va extrage bebelușul. Deși nașterea bebelușului în sine durează aproximativ 5 minute, toate procedura ia între 45-60 de minute.

După ce se vor efectua cusăturile, vei putea să-ți vezi bebelușul și să începi să îl alăptezi. Te vei simți mai confortabil să stai pe o parte, dar dacă ți se pare o poziție ciudată, roagă asistenta să te ajute.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare