Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Depresia postnatală: cauze

Depresia postnatală: cauze

Depresia postnatală afectează un număr mare dintre proaspetele mămici. Deşi cauzele nu sunt clare, este evident că depresia postanatală apare într-un moment de schimbare şi transformare a vieţii, care ulterior se complică din cauza modificărilor hormonale la nivelul organismului. Pe lângă aceste cauze, există şi alţi factori care pot creşte riscul de dezvoltare a depresiei postnatale.

Depresia postnatală apare într-un moment de schimbare şi transformare a vieţii.

  • Deprimarea şi anxietatea pe perioada sarcinii: dacă ai mai avut aceste probleme pe parcursul sarcinii, este foarte probabil ca ele să continue şi după naştere sau să reapară.
  • Stresul, care poate avea diferite cauze: multitudinea de lucruri pe care le ai de făcut pentru a-ţi îngriji copilul, orice tip de problemă conjugală sau boala unei rude sau a unui prieten apropiat.
  • Probleme de depresie în trecut: dacă ai suferit de depresie sau de oscilaţii ale stării de spirit înainte de a rămâne însărcinată sau dacă ai mai avut depresie postnatală, este mult mai probabil să te confrunţi din nou cu această problemă.
  • Lipsa sprijinului: s-ar putea să te afli într-o situaţie care te face să te simţi izolată din punct de vedere social sau fără sprijinul prietenilor sau al rudelor.
  • Probleme medicale: dacă naşterea a fost dificilă din punct de vedere medical, dacă ai fost externată mai devreme din spital sau dacă ai un istoric de sindrom premenstrual sever (PMS), este mult mai probabil să suferi de depresie postnatală.
  • Modificări hormonale: după naştere, nivelul extrem de ridicat de estrogen va scădea repede. După aproximativ 3 zile, vor reveni la valori normale. Unele cercetări arată că această scădere bruscă poate cauza simptome de depresie. Alte cercetări sugerează că, odată ce concentraţia de prolactină (hormonul ce stimulează producerea de lapte) creşte, apare depresia.

 

Indiferent de cauze, e important să-i faci o vizită medicului de familie, la apariţia primelor simptome de depresie postnatală.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare