Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Exerciții pentru slăbit după naștere

Exerciții pentru slăbit după naștere

Dacă doreşti să fii o mămică plină de energie, primul pas este să începi exerciţiile fizice cât mai repede posibil după naştere, atâta timp cât nu există contraindicaţii majore. Nu contează dacă ai născut natural sau prin cezariană, dacă începi să faci mişcare acasă sau la sală, un program regulat exerciţii fizice te ajută să-ţi întăreşti musculatura fragilă de la sarcină şi îţi oferă energia de care ai nevoie pentru a face faţă noilor schimbări.

Pierderea în greutate şi revenirea la forma fizică de dinaintea sarcinii este un punct sensibil pentru cele mai multe dintre proaspetele mămici, pentru că atunci când o femeie se transformă în mamă, se declanşează în interiorul ei anumite simţuri, sensibilităţi şi emoţii, cu care trebuie să se obişnuiască să trăiască. În cele mai multe cazuri exerciţiile de recuperare a mamei ajung pe ultimul loc, din pricina noii vieţi, iar această neglijenţă duce în timp la stări de nervozitate sau stări depresive. Mămicile trebuie să ştie că există exerciţii fizice concepute special pentru ele şi că acestea fac minuni atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere psihic.

Beneficiile exerciţiilor făcute după naştere:

  • Previn apariţia unei complicaţii majore şi anume formarea cheagurilor de sânge;
  • Produc pierderea în greutate, mai ales atunci când sunt combinate cu aportul caloric redus;
  • Îmbunătăţesc sistemul cardiovascular;
  • Restabilesc forţa musculară şi tonusul muscular;
  • Întăresc muşchii abdominali;
  • Îmbunătăţesc nivelul de energie din organism;
  • Îmbunătăţesc psihicul şi starea de spirit;
  • Ajută la prevenirea depresiei postpartum;

Pe lângă timpul alocat acestor exerciţii, care se fac de aproximativ 2-3 ori/săptămână, câte o oră pentru fiecare antrenament, sau câte 20-30 de minute în fiecare zi, activitatea fizică prin rutina pe care o desfăşoară ajută proaspăta mămică să facă faţă provocărilor şi să fie un exemplu pozitiv pentru copilul ce tocmai a venit pe lume.

Ce trebuie să ştiţi înainte de face efort fizic:

Majoritatea femeilor sunt sfătuite să aştepte şase săptămâni de la naştere până să înceapă un program de exerciţii fizice, pentru că multe din modificările interne şi anatomice încă persistă în organism. În prima jumătate de an după naştere ligamentele sunt hiperflexibile, iar articulaţiile şi muşchii pelvieni sunt slăbiţi şi instabili. La naşterea prin cezariană, refacera ţesuturilor profunde are loc în această perioadă, fapt care poate prelungi începerea unui antrenament.

Cert este că în ambele cazuri, atât la naşterea prin cezariană, cât şi la cea naturală, începerea unui antrenament cu exerciţii fizice trebuie să fie autorizată de un medic. Întotdeauna se începe cu un număr mic de repetări, iar cu timpul acestea se măresc, la fel şi timpul şi greutăţile cu care se lucrează. Chiar dacă mămica se simte pregătită atât fizic, cât şi psihic să înceapă exerciţile fizice în forţă, pentru început acestea trebuie să fie cu un efort redus şi cu multă atenţie. Pe lângă programul de exerciţii fizice o proaspătă mămică trebuie să aibă şi o alimentaţie sănătoasă, bogată în nutrienţi, o hidratare corespunzătoare pe tot parcursul zilei şi nu în ultimul rând odihnă corespunzătoare.

Exerciţii specifice ce pot fi făcute imediat după externare:

- Exerciţiu pentru zona pelvisului (pentru a consolida muşchii abdominali)

Din aşezat pe spate culcat, cu genunchii îndoiţi, tălplile aşezate pe sol, spatele să fie în contact cu solul, se face în mod conştient întărirea voluntară a muşchilor abdominali şi ridicarea pelvisului uşor în sus. Se menţine poziţia timp de până la 10 secunde. Repetaţi de minim cinci ori acest exerciţiu şi creşteţi numărul repetărilor treptat până la 10 – 20.

- Exerciţiu Kegel, pentru tonusul planşeului pelvin

Din aşezat pe spate culcat, cu genunchii îndoiţi, tălpile aşezate pe sol, contractaţi şi destindeţi muşchiul pe care îl folosiţi pentru a opri fluxul de urină respirând normal. Această metodă implică să ajungeţi treptat la contracţii de câte 20 de secunde; mărind treptat viteza de execuţie, lucrând şi repetând câte 2-3 minute pe zi.

Schimbările hormonale la proaspetele mămici joacă un rol de ordin emoţional, care de cele mai multe ori duc la un comportament sedentar. Pe lângă acestea, oboseala, grija unui copil nou-născut şi treburile gospodăreşti zilnice ajută enorm la susţinerea acestui lucru.

Nu uita că şi tu eşti importantă. Fă tot ce poţi! Solicită sprijinul partenerului tău, al familiei şi de de ce nu, al prietenilor. Nu uita că poţi include şi bebele într-un program scurt de exerciţii, fie în cărucior în timp ce te plimbi prin parc sau acasă culcat lângă tine pe podea, în timp ce faci exerciţiile preferate!

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare