Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Menstruația după naștere

Menstruația după naștere

Timp de nouă luni te-ai bucurat de o binevenită pauză de menstruație, însă după naștere, este doar o problemă de timp până ce “vizitatorul” tău lunar se va întoarce.

Menstruația după naștere este condiționată, în mare măsură, de modul în care alegi să îți hrănești bebelușul. Dacă nu alăptezi, din diverse motive, este posibil ca menstruația să revină la 3-10 luni după naștere (aproximativ 45 de zile). În schimb, dacă alăptezi, te mai poți bucura de multe luni fără menstruație, în special dacă alăptezi exclusiv până la 6 luni. Este clar că menstruația după naștere revine în cele din urmă, însă nu cu regularitate.

Alăptarea are acest beneficiu de a amâna menstruația după naștere, însă depinde și de frecvența alăptării. Cu cât alăptezi mai rar, cu atât mai repede va reveni și menstruația. Dacă bebelușul tău doarme toată noaptea încă din primele luni sau dacă îi dai supliment de formulă de lapte, este posibil ca menstruația să reapară mai devreme de șase luni. Acesta este însă un program general al perioadei de după naștere, iar alăptarea poate avea efecte diferite asupra menstruației la fiecare femeie deoarece nivelul hormonilor variază de la caz la caz.

Revenirea menstruației nu este un motiv pentru care să renunți la alăptat, însă este posibil ca cel mic să reacționeze în urma acestui eveniment și să facă mofturi în timpul alăptării. Menstruația poate avea ca efect scăderea cantității de lapte, în zilele respective, și schimbarea ușoară a gustului datorită schimbărilor hormonale.

Mai există un aspect important de care trebuie să ții cont: ovulația și menstruația nu sunt același lucru, iar ovulația apare înaintea menstruației în ciclul lunar. De aceea, este posibil să rămâi însărcinată înainte ca menstruația să revină. În cazul în care alăptezi, alege o metodă contraceptivă care să nu conțină estrogen.

În plus, nu trebuie să te alarmezi dacă după naștere menstruația revine într-o cantitate mai mare sau mai mică decât era înainte de sarcină. Este posibil, de asemenea, ca menstruația să fie neregulată în primele luni. Dacă aceste schimbări se prelungesc, consultă medicul.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare