Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Recuperarea după cezariană

Recuperarea după cezariană

Dacă până în urmă cu câțiva ani se apela la operația cezariană doar în cazuri de extremă urgență, în ziua de azi, este o practică destul de des întâlnită. Multe gravide apelează la ea, în primul rând, pentru a evita durerea din travaliu. Părerile sunt împărțițe însă, deoarece, se spune că nici un travaliu nu se poate compara cu recuperarea anevoioasă și dureroasă ce urmează în cele 3-4 săptămâni după cezariană. Teoretic, cezariana este efectuată la recomandarea medicului ginecolog, doar în cazuri în care, naşterea naturală ar putea pune în pericol viaţa fătului şi a mamei. Practic, la cea mai mică suspiciune sau frică de durere, gravidele sunt cele care solicită intervenţia chirurgicală.

Singurul avantaj este acela că nu simţi durerea din timpul travaliului, însă o vei simţi din plin apoi, în zona inciziei. Din fericire, există suficiente calmante care să aline durerea, medicamente care pot fi administrate în siguranţă şi mamelor care alăptează. Ar mai fi şi alte dezavantaje, unul dintre ele fiind faptul că timp de câteva săptămâni te vei chinui puţin până te vei recupera complet. Dar hai să vedem ce înseamnă recuperarea şi îngrijirea de care ai nevoie după cezariană!

 

Prima zi

După intervenţia chirurgicală, vei sta în salonul de reanimare unde vei fi supravegheată îndeaproape de medici şi asistente. Pe măsură ce se risipeşte efectul anesteziei, vei simţi durerea de la locul inciziei, însă aşa cum spuneam, ţi se vor administra medicamente intravenos. O pungă de gheaţă direct pe incizie, îţi va fi de mare ajutor. Când te vei trezi complet din anestezie, vei observa că ţi s-a montat o sondă urinară, la începutul operaţiei, pentru monitorizarea cantităţii de urină eliminate, ceea ce îţi va crea o senzaţie de disconfort. Din fericire, dacă totul decurge normal, la sfârşitul celor 24 de ore ţi se va scoate şi sonda, dar şi perfuzia intravenoasă.

După câteva ore de la operaţie, medicul ginecolog, va veni la tine şi te va pune să faci puţină mişcare. Chiar dacă vei simţi că ţi se taie răsuflarea când vei coborî din pat, vei constata că durerea se va diminua treptat. Avantajele mobilizării precoce sunt nepreţuite: vindecarea este mai rapidă, se previne tromboflebita, iar tranzitul intestinat se va relua mult mai repede.

De obicei, pentru suturarea inciziei se folosesc fire care se absorb după operaţie. În cazul în care se vor folosi altfel de fire, medicul te va chema la cabinet sau la spital pentru a ţi le scoate, în aproximativ 10 zile de la naştere. Tot el va fi cel care îţi va spune când poţi face baie fără probleme, dar până atunci, va trebui să acorzi o atenţie sporită igienei intime şi corporale. Nu uita că, de acum înainte, vei purta în braţe un bebeluş, ceea ce este dificil după cezariană .

 

Sfaturi utile

În primele săptămâni după cezariană, ar fi indicat să nu depui prea mult efort la treburile gospodăreşti. Chiar şi când îţi alăptezi copilul, aşează-te pe un scaun sau o canapea şi ajută-te de o pernă pentru alăptat. Astfel nu vei mai face efortul de a suporta greutatea micuţului, chiar dacă acesta nu cântăreşte mai mult de 4 kilograme.

Odihneşte-te cât mai mult, hidratează-ţi organismul şi ai grijă la dieta zilnică. O dietă echilibrată şi sănătoasă va aduce numai beneficii pentru o recuperare rapidă după cezariană. De asemenea, mişcarea fizică uşoară precum mersul pe jos, te va ajuta să-ţi revii cât mai repede pentru a te putea bucura de cel mic.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare