Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Pregătirea pentru naștere

Pregătirea pentru naștere

Mingea de travaliu

După primele 30 de săptămâni de sarcină poți folosi mingea de travaliu. Nu ai nevoie de un program, folosește-o cât de des poți. O poți face când urmărești vreun serial preferat. Exersează diferite poziții pe mingea ta de travaliu și implică-ți și partenerul. Mingea de travaliu te ajută te ajută la ameliorarea durerilor de spate în timpul sarcinii și reduce durata travaliului. La cursurile de pregătire a nașterii poți afla mai multe despre folosirea mingii de travaliu.

Masajul perineal

Masajul perineal te ajută să previi pericolul rupturii și reduce necesitatea efectuării unei epiziotomii în timpul nașterii.

Nu este nevoie să masezi perineul în fiecare zi, 2-3 ședințe pe săptămână, începând din săptămâna 32, sunt suficiente.

Dacă ideea de masaj perineal nu te atrage, vorbește cu medicul tău să îți recomande alte metode pentru destinderea perineului.

Tehnicile de respirație

La cursurile prenatale poți învăța o mulțime de tehnici de respirație, care să te ajute să faci față mai bine în timpul contracțiilor. Cursurile de naștere sub hipnoză sunt și ele foarte eficiente și te ajută să deprinzi tehnici de folos în timpul travaliului și nașterii propriu-zise.

Ajută-te de tehnică

Învață cum să folosești un aparat digital de electrostimulare musculară (așa-numitele aparate TENS). Atunci când simți că travaliul începe, un astfel de aparat te poate ajuta pentru a dimina durerile. Vorbește însă cu medicul despre riscurile și beneficiile pe care le presupune folosirea unui astfel de aparat și respectă instrucțiunile întocmai.

 

Pregătirea psihică pentru naștere

Planul de naștere

Planul de naștere trebuie întocmit întotdeauna cu medicul care te are în supraveghere. Scrie principalele temeri pe care le ai în legătură cu momentul nașterii și discută-le punct cu punct cu o moașă sau cu medicul tău.

Este important să știi că atunci când este vorba despre o naștere, există întotdeauna posibilitatea ca lucrurile să nu decurgă conform planului tău. Ceea ce contează este ca mama și bebelușul să fie sănătoși, iar medicul tău se va asigura de acest lucru.

Bagajul pentru maternitate

Faptul că ești pregătită pentru momentul nașterii te poate ajuta să te relaxezi, așa că ar fi o idee bună să-ți faci bagajul pentru maternitate cam de prin a 30-a săptămână de sarcină. Pune în bagajul tău pentru maternitate doar strictul necesar. Nu te poți duce la spital cu 3 valize...

Citește aici ce trebuie să conțină bagajul tău pentru maternitate și care sunt documentele utile pentru spital.

Asigură-te că partenerul tău știe unde este bagajul!

Alcătuiește o listă cu numerele de telefon de urgență și lipește-o pe frigider sau în alt loc vizibil și discută împreună cu partenerul tău mai multe variante posibile pentru marele moment, astfel încât să te simți în siguranță și să nu fii luată pe nepregătite.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare