Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Sarcina ce depășește 40 de săptămâni

Sarcina ce depășește 40 de săptămâni

Aceste date sunt calculate ţinând cont de un ciclu menstrual normal şi regulat cu o durată de 28 de zile. O sarcină prelungită peste 42 de săptămâni reprezintă un lucru anormal care supune fătul unor pericole crescute. Apare aşa numitul sindrom de postmaturitate. Aproximativ 10% dintre sarcini pot să se prelungească peste 40 de săptămâni, iar 4% dintre ele pot avea durata de 43 de săptămâni. Calcularea exactă a duratei sarcinii şi momentul când va avea loc naşterea este de o mare importanţă.

Cauzele sarcinii prelungite sunt în general neclare, specialiştii fiind de părere că este vorba de o combinaţie de factori materni, fetali şi genetici. Mecanismul exact al declanşării travaliului este şi el neclar dar este determinat de factori materni, fetali şi placentari.

În mod normal creşterea fătului peste 42 de săptămâni este foarte redusă şi se opreşte la această dată. În sarcina prelungită apare aşa numitul sindrom de postmaturitate. El se caracterizează printr-o serie de modificări fetale cum ar fi scăderea stratului de grăsime subcutanată, tegumente uscate şi ridate, unghii lungi şi un grad neobişnuit de agitaţie fetală.

Declanşarea travaliului nu este indicată întotdeauna.

Problemele apar din cauza îmbătrânirii placentei care are o serie de modificări cum ar fi calcifieri şi edeme. Aceste modificări duc la scăderea aportului de oxigen şi substanţe nutritive pentru făt producând un fenomen de afixiere, ceea ce conduce la creşterea morbidităţii şi mortalităţii fetale. În unele cazuri este indicată o atitudine de expectativă înainte de a trece la metode de inducţie a travaliului, care poate fi prea lung şi poate necesita extragerea copilului cu forcepsul. De aceea poate fi suficient să fie monitorizată cu atenţie sarcina pentru că travaliul se poate declanşa spontan. Dacă însă apar semne de suferinţă fetală, este necesară inducerea travaliului sau chiar de terminare a sarcinii prin operaţie cezariană.

Sarcina prelungită apare mai des la femeile aflate la prima sarcină şi care sunt prea tinere sau prea în vârstă pentru graviditate. Sarcina prelungită este de asemenea întâlnită la femeile cu multiple sarcini în antecedente adică cele care au născut feţi vii de mai mult de şase ori.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare