Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cât și când mănâncă bebelușul?

Cât și când mănâncă bebelușul?

Fiecare mamă este preocupată de cantitatea de hrană pe care o primeşte copilul său, mai ales atunci când îşi alăptează bebeluşul şi nu poate controla cât lapte consumă acesta. La început, cei mici mănâncă foarte puţin (30 ml lapte), însă destul de des (o dată la 2-3 ore).

Spre sfârşitul primei luni, însă, apetitul său creşte, va începe să primească până la 90 ml sau chiar mai mult pe fiecare masă, dar mesele vor fi mai spaţiate, la 3-4 ore. Bebeluşii se schimbă de la o zi la alta şi apetitul lor se schimbă de asemenea. De aceea este necesară multă flexibilitate din partea mamei, aceasta trebuind să se adapteze la orarul de mese al bebeluşului, orar ce variază de obicei de la o zi la alta.

Mama nu trebuie să se îngrijoreze dacă bebeluşul doarme mai mult, refuzând să se conformeze orei de alăptat. De obicei atunci când le este foame bebeluşii îşi cer singuri drepturile, în schimb, pot fi deranjaţi de încercările mamei de a-i hrăni atunci când doresc să doarmă. Bebeluşii nu mănâncă întotdeauna la fel de mult la fiecare masă, de aceea, nu trebuie să insistăm ca micuțul să termine tot.

Unele studii arată că sugarii alimentaţi artificial au un risc mai mare să devină supraponderali decât cei alimentaţi la sân, în parte şi datorită fluxului mai rapid al laptelui administrat cu biberonul. În cazul bebeluşilor alimentaţi la sân regula de aur este „sân la cerere”. Bebeluşul alimentat la sân va primi sân oricând cere deoarece laptele matern se adaptează nevoilor bebeluşului fiind mai apos la începutul alăptatului şi mai consistent, mai gras, spre final. Astfel, la începutul mesei la sân sugarul îşi satură întâi setea, iar ulterior şi foamea.

În principiu, bebeluşul ar trebui să sugă 15-20 de minute la fiecare sân. Acest interval este însă pur orientativ, pe de o parte pentru că există momente (când temperatura ambiantă este crescută de exemplu) în care bebeluşului îi este pur şi simplu sete, astfel încât va suge foarte puţin, atât cât să-şi sature setea, pe de altă parte, pe măsură ce sugarul creşte, acesta suge mai eficient putând să golească sânul într-un interval mai scurt de timp. În general, în momentul în care bebeluşul lasă sânul, acesta este satisfăcut sau sânul nu mai conţine lapte. Un semn că bebeluşul a supt suficient la sân este înmuierea sânilor după alăptat şi faptul că micuţul este relaxat şi mulţumit după masă.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare