Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Diversificarea: superalimente

Diversificarea: superalimente

Scopul diversificării este acela de a introduce treptat în dieta bebeluşului tău alimente care să-i ofere un plus de vitamine, fibre, glucide și lipide. De aceea, este important să alegi cu grijă ce îi oferi, pentru a-i asigura toate substanţele nutritive de care are nevoie.

Fructele pot fi consumate de micuți sub formă de suc, nectar sau piure, în timp ce legumele sunt ideale în timpul prânzului.

Iată câteva alimente pe care îţi recomandăm să le incluzi în dieta micuţului tău:

  • La începutul diversificării, te poţi baza pe produsele făinoase pe bază de orez.
  • Fructele (orice fruct, în afară de cele cu semințe mici: căpșune, mure, kiwi etc.) și legumele se introduc treptat, între 4-6 luni. În general, fructele pot fi consumate de micuți sub formă de suc, nectar sau piure, în timp ce legumele sunt ideale în timpul prânzului, sub formă de supe pasate sau piureuri.
  • Brânzica de vacă sau cea preparată în casă poate constitui o masă potrivită pentru începutul perioadei de diversificare.
  • Carnea (pui, vită, curcan) este un alt aliment pe care medicii îl recomandă a fi introdus în primele etape ale diversificării. Fiartă foarte bine, tăiată fin sau pasată cu blenderul, alături de un piure de legume, este delicioasă şi hrănitoare pentru bebeluşul tău.
  • După vârsta de 6 luni, la fel de hrănitoare și sănătoase sunt ficatul și peștele.
  • Gălbenușul de ou (după 6 luni) și iaurtul pot fi introduse și ele, căci aduc multe beneficii organismului celui mic.

 

Nu uita, recomandările noastre sunt orientative. Diversificarea presupune flexibilitate și respectarea personalității sugarului. Va trebui să adaptezi aceste reguli la necesitatea, toleranța digestivă și preferințele bebeluşului tău pentru gust, consistență și culoare. Cum fiecare copil se dezvoltă în ritm propriu şi are nevoi speciale, este recomandat să ceri întotdeauna sfatul medicului, înainte de începerea diversificării.

Diversificarea presupune flexibilitate și respectarea personalității sugarului.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare