Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Importanţa fierului

Importanţa fierului

Deficitul de fier la sugar și copilul mic este larg răspândit, afectând mai mult de trei miliarde din populație, din păcate având consecințe serioase asupra sănătății copilului. Categoria reprezentată de copii sub 3 ani și femeile însărcinate este în mod particular susceptibilă de carență de fier. 

Anemia în timpul sarcinii este asociată unui risc crescut de naștere prematură, greutate mică a copilului la momentul nașterii sau chiar moarte fetală. Sugarii sănătoși se nasc cu o cantitate de fier suficientă depozitată în organism pentru următoarele 4-6 luni de viață, vârstă la care începe în mod normal diversificarea alimentației. Este binecunoscut faptul că fierul din laptele matern este cel mai bine absorbit de organismul sugarului.

Perioada dintre 6 luni și 24 de luni este considerată vulnerabilă pentru dezvoltarea deficitului de fier. În organism, acest mineral are mai multe roluri, printre care: legarea și transportul oxigenului la țesuturi, importantă în procesul de formare a rețelelor neuronale, în procesul de învățare, asigurarea aportului de oxigen la creier.

Epuizarea fierului reprezintă o scădere a depozitelor de fier. Acest lucru impactează sinteză hemoglobinei și ca urmare nivelul acesteia începe să scadă. Hemoglobina este o substanță chimică care conține un pigment pe bază de fier și care dă culoarea roșie sângelui, se găsește în globule roșii, eritrocite, hematii și are ca rol transportul oxigenului la țesuturi.

Anemia, definită de OMS drept afecțiunea în care se înregistrează un nivel de hemoglobină  sub 11 g/dl, este una dintre cele mai frecvente consecințe ale dietei necorespunzătoare, care afectează aproape jumătate dintre femeile însărcinate din întreagă lume.

Dacă bebelușul dumneavoastră nu primește destul fier, este foarte probabil să fie palid, obosit și cu un apetit redus. Riscul de infecții va fi mult mai mare și probabil va fi foarte agitat și iritabil, având un nivel foarte scăzut de concentrare.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare