Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Necesarul de lapte pe timp de vară

Necesarul de lapte pe timp de vară

În primele luni de viață, alimentația bebelușului este alcătuită exclusiv din lapte (lapte matern sau în cazuri excepționale, formula de lapte). Abia după 4/6 luni copilul începe să se deprindă și cu alte gusturi și, încet-încet, până la vârsta de 1 an, va ajunge să bea lapte numai două ori pe zi.

Dar, de unde știm de cât lapte are nevoie, în funcție de vârstă?

Ei bine, cel puțin, în primele șase luni de viață ale celui mic, formula de calcul este raportată la greutatea sa: se iau primele trei cifre ale greutății copilului la care se adaugă 250, iar suma obținută se împarte la numărul de mese ale bebelușului. Astfel, va rezulta cantitatea aproximativă de lapte de care cel mic are nevoie la fiecare masă sau se împarte greutatea (în grame) copilului la 6, rezultatul este cantitatea aproximativă de lapte pe care cel mic o bea în 24 de ore pentru nevoile sale.

Însă, toate valorile și formulele sunt pur orientative, deoarece, știm bine că fiecare copil este diferit și are nevoi diferite.

După vârsta de 6 luni, odată cu introducerea alimentației solide, numărul meselor de lapte va scădea, bebelușul având tot mai mare nevoie de alte alimente pentru a crește și a se dezvolta sănătos.

Pe timp de vară, în special pe caniculă, situația se schimbă puțin. Dacă micuțul tău este obișnuit să bea, de exemplu, 150 de ml de lapte o dată la 3 ore, specialiștii recomandă să micșorezi puțin intervalul dintre mese și să crești eventual și cantitatea de lapte. Acest lucru deoarece, din cauza căldurii, bebelușul se deshidratează și are nevoie de un supliment mai mare de lichide pentru rehidratare.

Dupa vârsta de 6 luni, cel mic nu mai are nevoie de atâta lapte și, în situații de caniculă, este foarte bine dacă mărești puțin cantitatea de lapte pe care sugarul o primește de obicei, iar între mese îi dai apă sau ceai.

Situația este puțin diferită în cazul bebelușilor alăptați exclusiv, deoarece în cazul lor, mămicile nu știu exact cât lapte beau la fiecare masă.

Însă, vei vedea că, pe timp de vară, cel mic este mai agitat atunci când îi este sete și se va liniști imediat ce va primi sânul. Formula magica: sân la cerere, funcționează excelent pe timp de caniculă.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare