Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Primeşte copilul tău destul fier?

Primeşte copilul tău destul fier?

Fierul joacă un rol foarte important în transportarea oxigenului în corp, iar o deficienţă a nivelului de fier poate duce la anemie. În România, există o problemă cu deficienţa de fier la copii: aproape unul din zece copii în jur de doi ani suferă de anemie, iar jumătate din toţi copiii prezintă efecte ale deficienţei de fier.

Simptomele comune ale anemiei includ: un apetit scăzut, aspect palid şi oboseală. Părinţii cred de multe ori că bebeluşii lor sunt pur şi simplu obosiţi sau doar iritaţi, dar anemia poate cauza, de asemenea, probleme mai grave de întârziere a dezvoltării mentale, ale cărei efecte pot fi ireversibile.

De ce au copiii deficienţe de fier?

Una dintre problemele principale este lipsa surselor de fier din dieta lor. Carnea roşie este cea mai bună sursă disponibilă, dar pentru că este consumată în cantităţi foarte mici de către copii, este mai greu pentru ei să obţina toată cantitatea de fier de care au nevoie din dieta lor zilnică.

O altă problemă este că laptele de vacă este deseori introdus prea repede în alimentaţie şi este de multe ori transformat în băutura principală când bebeluşii au şase luni. Acest tip de lapte conţine doar urme de fier, care nu sunt suficiente pentru a-i asigura copilului tău o rezervă adecvată. 

Importanţa tipurilor de lapte fortificate cu fier

Tipurile de lapte de continuare sunt privite acum de către specialiştii în sănătate ca alternative mult mai bune pentru laptele de vacă, când sunt servite alături de alimente solide începând cu vârsta de şase luni. Efectele lor benefice sunt evidente; în anumite ţări (de exemplu Irlanda), cu cazuri de anemie de 1 la 4, la copiii de doi ani, afecţiunea a fost complet eradicată prin înlocuirea laptelui de vacă cu un tip de lapte de continuare. 

Alte cercetări au descoperit că bebeluşii care primesc un tip de lapte fortificat cu fier până la vârsta de cel puţin 18 luni s-au dovedit mai inteligenţi decât cei hrăniţi cu lapte de vacă. De asemenea, tipurile de lapte fortificat cu fier, ca laptele de continuare sau laptele pentru creştere, conţin proporţia ideală de proteine, vitamina D, acizi graşi esenţiali şi zinc.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare