Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Călătoriile pe timpul sarcinii

Călătoriile pe timpul sarcinii

Nouă luni de sarcină reprezintă un timp foarte lung în care se presupune că nu ar trebui să pleci în nicio călătorie. Asta dacă este să te iei după gura lumii. Dacă totuşi vrei să asculţi părerile specialiştilor, este bine să ştii că atâta vreme cât nu ai nici o restricţie din partea medicului tău, poţi pleca oriunde, cel puţin până în luna a opta de sarcină.

Călătoriile sunt absolut sigure pentru majoritatea femeilor însărcinate.  Atâta timp cât urmezi nişte reguli simple iar medicul tău spune că nu este nici o problemă să pleci în călătorie, în cele mai multe cazuri, poţi călători fără grijă până aproape de termenul la care vei naşte.

Pentru a nu-ţi pune alte întrebări la care nu vei putea să-ţi răspunzi singură, trebuie să ştii că poţi călători în siguranţă în primele opt luni de sarcină. Principalele îngrijorări legate de plecările de acasă pe perioada sarcinii pot fi asociate cu problemele medicale, disconfortul, deshidratarea şi dieta sănătoasă. Dacă ai unele complicaţii medicale sau obstetricale cum ar fi, diabetul, probleme legate de placentă sau presiune arterială foarte scăzută, medicul tău îţi va recomanda  să nu călătoreşti pe parcursul gravidităţii. Nu contează dacă pleci într-o vacanţă sau doar te duci să-ţi vizitezi părinţii de Crăciun, dacă vei călători cu avionul, maşina sau vaporul, există doar câteva lucruri pe care să ţi le aminteşti de fiecare dată când te hotărăşti să-ţi părăseşti câteva zile căminul.

Călătoriile în străinătate

Specialiştii sunt de părere că nu ar trebui să pleci în străinătate înainte de a discuta toate aspectele cu medicul tău. El ar putea decide, în funcţie de destinaţie, dacă aceste plecări sunt sigure sau nu pentru tine şi copilul tău. Este foarte important să-ţi faci toate vaccinurile înainte de a pleca într-o ţară străină, deoarece multe dintre destinaţii nu sunt tocmai potrivite pentru o femeie gravidă. De asemenea, trebuie să te interesezi dacă asigurarea ta medicală este valabilă în ţara unde vei călători şi dacă aceasta acoperă costurile unei naşteri şi ale îngrijirii unui nou-născut, mai ales dacă se apropie sorocul. Ar fi bine să nu stai foarte mult timp într-o ţară străină pentru că s-ar putea să nu te descurci cu mâncarea acolo. Trebuie să fii foarte atentă la ce mănânci ca nu cumva să te alegi cu vreo boală infecţioasă. Nu trebuie să bei niciodată apă netratată şi nici nu ai voie să consumi alimente de la vânzătorii ambulanţi. Consumă numai mâncăruri gătite şi care încă sunt fierbinţi în momentul în care îţi sunt servite şi fructe comercializate numai în supermarketuri. În ţările asiatice, specialităţile culinare ale casei, constau în peşte şi alte cărnuri crude. Ar fi bine să-ţi învingi pofta şi să consumi mai bine o friptură bine prăjită. Asigură-te că laptele pe care îl consumi este pasteurizat. Nu uita să ceri sfatul medicului tău asupra medicamentelor pe care le poţi lua în timpul sarcinii pentru a preîntâmpina diareea.

Zborul cu avionul

Călătoria cu avionul este de cele mai multe ori foarte sigură pe timpul sarcinii. Cele mai multe companii aeriene le permit femeilor însărcinate să zboare cu avionul până în luna a opta. Cu toate acestea ar fi bine să te interesezi din timp la compania aeriană cu care vrei să zbori pentru a afla dacă trebuie să completezi anumite formulare medicale şi care este politica firmei. În momentul în care îţi faci rezervare, ar fi bine să-ţi alegi un loc la margine pentru a te ridica oricând doreşti şi pentru a nu fi nevoită să sari peste oameni pentru a te duce la toaletă. Ia-ţi câteva haine cu tine, deoarece temeperatura din cabină se poate schimba în timpul zborului. Ar fi bine să bei foarte multe lichide în timpul călătoriei, deoarece aerul din avion, de cele mai multe ori, este foarte uscat. Şi nu uita niciodată de centura de siguranţă pe care este obligatoriu să o porţi ori de câte ori te afli pe scaun.

Sfaturi utile

Oriunde ai pleca sau cu orice mijloc de transport ai călători, este bine să ai întotdeauna o gustare la îndemână. Fă-ţi un pacheţel cu câteva sandviciuri sau alte gustări care îţi plac ţie cel mai mult şi pune-le în geantă că nu ştii când ţi se va face foame. Ia în calcul mereu posibilitatea că poţi rămâne blocată în trafic sau în aeroport şi nu poţi să rabzi de foame câteva ore. De asemenea, trebuie să ai mereu cu tine o sticlă cu apă sau cu alte lichide, pentru a te menţine hidratată.  Nu uita că setea nu este întotdeauna primul semn al deshidratării.

Chiar dacă te afli în maşină, în tren sau în avion, ar fi bine ca din oră în oră să faci puţină mişcare. Dacă eşti cu maşina şi ai posibilitatea, fă opriri cât mai dese şi plimbă-te cel puţin cinci minute, căci altfel îţi va înţepeni spatele, mai ales dacă ai un drum lung de făcut. Nu este nicio ruşine dacă în avion te mai ridici din când în când după scaun şi te plimbi cel puţin până la toaletă.

Nu uita că trebuie să fii oricând pregătită. Nu te costă nimic dacă, de fiecare dată când pleci în călătorie, iei cu tine şi o copie a dosarului tău prenatal şi cardul de asigurări medicale. Oricum, în ultimele săptămâni de sarcină, orice companie aeriană îţi va cere o declaraţie din partea medicului tău ginecolog care să ateste că ai voie să călătoreşti cu avionul.

Iar în final, înainte de a pleca de acasă, mai verifică o dată dacă ţi-ai pus în bagaj haine pentru orice anotimp. Este posibil ca tu, mergând cu maşina sau cu avionul să nu simţi exact temperatura de afară şi să nu fii pregătită pentru a mai pune o haină pe tine. Nu uita că suntem în anotimpul rece de care ar trebui să te fereşti cum ştii tu mai bine, pentru a nu căpăta cine ştie ce răceală.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare