Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Relaxare și confort în timpul masajul prenatal!

Relaxare și confort în timpul masajul prenatal!

Masajul în timpul sarcinii este o tehnică terapeutică ce se axează pe nevoile viitoarei mămici, pe măsură ce corpul ei trece prin foarte multe schimbări datorate stării de graviditate. În ultimii ani, urmând modelul specialiştilor americani, au apărut şi la noi o mulţime de profesionişti specializaţi în domeniul masajului şi educaţiei prenatale.

Terapia prin masaj îmbunătăţeşte funcţia muşchilor, a încheieturilor, a ligamentelor, corectează circulaţia şi tonusul general al organismului şi înlătură oboseala fizică şi mentală. Foarte multe gravide apelează din ce în ce mai des la această formă de terapie, descoperind faptul că senzaţiile mai puţin plăcute ale sarcinii dispar, iar lunile de sarcină sunt mult mai uşoare. Un studiu recent efectuat de cercetătorii americani a arătat că masajul poate reduce nivelul hormonului responsabil de stresul din organism. Atingerea este vitală pentru starea fizică şi emoţională a mamei, pe măsură ce ea încearcă să se obişnuiască cu noua imagine a corpului său.

Şi pentru că există foarte multe temeri în această perioadă legate de sănătatea ta şi a bebeluşului pe care îl porţi în pântec, specialiştii sunt de părere că masajul prenatal nu prezintă niciun risc. Cu toate acestea, terapeutul tău va dori să ştie dacă suferi de anumite complicaţii precum scurgeri abundente (de lichid sau sângerări), afecţiuni contagioase, febră, stări de vomă, dureri neobişnuite, tensiune arterială mare, greţuri matinale, dureri abdominale, diaree sau orice problemă malignă. În aceste cazuri, masajul nu ar trebui efectuat. De asemenea, zonele care nu ar trebui masate sunt următoarele: iritaţiile pielii, răni deschise, vânătăile, inflamaţiile, varicele în relief sau dilatate, precum şi zonele cu infecţii locale.

În afară de acestea, o ultimă precauţie ar trebui menţionată. Specialiştii sunt de părere că zona dintre osul gleznei şi călcâi nu trebuie masată. Practicienii de reflexo-terapie consideră că această zonă este în directă legătură cu uterul şi vaginul, iar o presiune ridicată asupra ei ar putea duce către o naştere prematură. De asemenea, o atenţie sporită ar trebui acordată abdomenului; acesta nu se masează în timpul sarcinii din cauza riscului apariţiei contracţiilor uterine.

Sfaturi utile:

Masajul ar trebui efectuat fără ca pacienta să simtă durere. Este, în primul rând un masaj de relaxare, decontracturant. Mai apoi, ca lubrifiant, ar trebui folosită o loţiune sau un ulei fără miros, având în vedere că multe dintre gravide nu suportă mirosurile puternice, şi fără conţinut în substanţe artificiale toxice. De asemenea, persoana care efectuează masajul, ar trebui să aibă unghiile scurte şi bine pilite şi nu ar trebui să poarte bijuterii în momentul terapiei.

Durata şedinţei de masaj poate fi cuprinsă între 10 minute şi o oră, în funcţie de timpul pe care îl ai la dispoziţie.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare