Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Acidul folic, esențial în sarcină

Acidul folic, esențial în sarcină

Administarea unei cantităţi suficiente de acid folic este crucială pentru a putea preveni eventualele probleme de sănătate ale copilului tău, dar şi pentru a diminua riscul unei naşteri premature.

Acidul folic este o vitamină B solubilă în apă, care ajută la formarea celulelor sănătoase, dar fiind solubilă în apă înseamnă că nu se poate reţine la nivelul organismului, ci trebuie administrată zilnic, pentru a preîntâmpina apariţia defectelor tubului neural, defecte la naştere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau a măduvei spinării.

În timpul creşterii rapide, cum sunt sarcina şi dezvoltarea fetală, organismul are nevoie de un surplus de această vitamină B. Există două forme diferite de acid folic:

  • Prima ar fi forma sintetică, prezentă în suplimente, în cereale sau pâine îmbogăţite cu vitamine, în suplimentul de acid folic prescris în mod special femeilor cu risc crescut de a avea un copil cu defecte ale tubului neural.
  • Mai există şi forma naturală (folat), prezentă în frunzele verzi ale legumelor (brocoli, spanac) sau în unele fructe şi sucuri de fructe (portocală). Luat înainte de a rămâne însărcinată sau în primul trimestru de sarcină, acidul folic previne apariţia unor malformaţii fetale (spina bifida care se traduce printr-o deschidere la nivelul coloanei vertebrale a fătului care determină paralizii şi afecţiuni neurologice, defecte de tub neural).

Spina bifida este un defect congenital care implică dezvoltarea incompletă a tubului neural sau a oaselor care îl acoperă. Denumirea spina bifida provine din limba latină şi înseamnă în traducere literală coloană „ruptă“ sau „deschisă“. Spina bifida apare la sfârşitul primei luni de sarcină, când cele două părţi ale coloanei vertebrale ale embrionului nu reuşesc să se unească, lăsând o zonă deschisă, numită fistulă. În anumite cazuri, coloana sau alte membrane pot ieşi prin deschiderea din spatele embrionului.

Cauzele bolii spina bifida sunt în general necunoscute. Unele dovezi sugerează că poate fi genetică, dar în cele mai multe cazuri nu există precedente familiale. Un puseu de febră în timpul sarcinii poate mări riscurile unei femei de a naşte un copil cu spina bifida. Femeile care au epilepsie, şi cărora le-au fost administrate medicamente cu acid valproic pentru a controla crizele, pot avea un risc crescut de a naşte un copil cu spina bifida.

Surse excelente de acid folic

Dacă eşti deja gravidă, începe imediat administrarea acidului folic. Odată ce sarcina este confirmată recomandările specialiştilor americani presupun administrarea unei cantităţi de 0,6 mg de acid folic pe zi. Cele mai multe dintre suplimente cu vitamine conţin 0,8 mg până la 1 g de acid folic pe zi, ceea ce ar acoperi necesarul tău de acid folic. Dar trebuie să consumi în egală măsură şi alimente care conţin acid folic, cum ar fi cerealele sau orezul.

În general, femeia gravida îşi poate asigura în jur de 0.2 mg de acid folic prin alimentaţie. Acidul folic se găseşte în frunzele verzi, câteva fructe, cereale îmbogăţite cu vitamine.

  • Surse excelente de acid folic (asigură 0.055 mg/porţie) sunt: rinichii, soia, fasole albă boabe, linte, spanac gătit, asparagus, salată verde, suc de portocale, suc de ananas, seminţe de floarea soarelui.
  • Surse bune de acid folic (asigură 0.033 mg/porţie) sunt: porumb, brocoli gătit, mazăre verde, sfeclă roşie, portocale, pepene verde, zmeură, afine, avocado, alune prăjite, germeni de grâu.
  • Alte alimente ce conţin acid folic (0.011 mg/portie) sunt: morcovi fierţi, cartof dulce, dovlecel, varză, fasole verde gătită, castane, nuci, ouă, căpşuni, banane, grapefruit, pepene galben, pâine albă sau neagră, cereale, lapte.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare