Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Alimentația în sarcină: superalimente în meniul tău

Alimentația în sarcină: superalimente în meniul tău

Când ești însărcinată, dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău depinde de nutrienții pe care regimul tău alimentar îi furnizează fătului.Când vorbim despre superalimente ne gândim, de obicei, la acele alimente care conțin multe vitamie, minerale și antioxidanți. Specialiștii ne spun însă că mai degrabă contează să mâncăm variat.

Ce este un superaliment?

Afinele, fructele de Goji sau Acai, algele, iarba de grâu, avocado, rodiile sunt considerate superalimente. Dar în fiecare săptămână se vorbește despre un nou superaliment, fără ca termenul să aibă vreo bază științifică, de fapt. Practic, orice aliment bogat în antioxidanți și vitamina C este considerat un superaliment.

Experții în nutriție sunt de acord că, în timp ce unele alimente conțin mai mulți nutrienți decît altele, ce contează cu adevărat este să mâncăm variat, astfel încât să avem o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional.

Ce să mănânci în sarcină

Adevărul este că singurul mod în care îi poți asigura bebelușului toți nutrienții este să incluzi în dieta ta o mare varietate de alimente, din toate grupele – de la amidonul din pâine, orez și paste, până la fructe și legume, produse lactate, carne sau ouă sau leguminoase.

Uite câteva alimente pe care este bine să le introduci în meniul tău atunci când ești însărcinată

Uleiurile de pește – sursă de acizi grași esențiali Omega-3, foarte importanți în funcționarea celulelor și pentru dezvoltarea creierului și văzului viitorulului bebeluș.

Ouăle – o importantă sursă de fier și vitamina B12

Semințe de floarea soarelului – bogate în acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, dar și în magneziu, vitaminele A, B, D, E și K, calciu, fier, potasiu și zinc.

Iaurt – alege variantele degresate: conțin tot atât calciu precum versiunile mai grase

Pâine din fâină intregrală – bogată în fibre și vitamine din grupul B, eliberează încet carbohidrații, conferind mai multă energie organismului.

Cereale – o sursă importantă de vitamina B, acid folic și fier

Cartofi dulci – bogați în calciu, vitamina C, vitamina A și betacaroten

Broccoli – bogat în acid folic, calciu și magneziu, care sunt esențiale pentru buna dezvoltare a oaselor.

Caise uscate – o gustare delicioasă, care furnizează cantități importante de fier, acid folic, potasiu, calciu și magneziu.

Banane – sursă de potasiu, ajută la reglarea nivelului de fluide din corp.

Căpșuni – bogate în vitamina C, ajută la fixarea fierului în organism.

Apă – esențială pentru tine și bebeluș, previne și infecțiile urinare, dar și constipația, și are și avantajul că e puțin costisitoare.

După cum vezi, multe dintre alimentele pe care le consumi în fiecare zi sunt la fel de bune precum așa-numitele superalimente. Dacă le incluzi în meniul tău, te hidratezi corespunzător și te odihnești suficient, îi asiguri bebelușului tău tot ce are nevoie.

Vezi aici ce alimente să eviți în timpul sarcinii

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare