Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Sfaturi de nutriție pentru o sarcină ușoară și un copil sănătos

Sfaturi de nutriție pentru o sarcină ușoară și un copil sănătos

Poți influența în mod pozitiv sănătatea viitorului tău copil printr-o nutriție precis adaptată în primele 1000 de zile. Prima dintre aceste 1000 de zile corespunde cu prima zi de sarcină. Așadar, începi să-ți hrănești copilul și să pui bazele sănătății lui printr-o alimentație echilibrată încă de la concepție.

Ideea conform căreia femeile gravide trebuie să mănânce pentru două persoane este una preconcepută. Ei bine, importantă este calitatea, nu cantitatea. Alimentele consumate în această perioadă trebuie să satisfacă necesarul tău nutrițional, precum și cel al copilului. Așadar, regimul alimentar trebuie să fie unul sănătos și nicidecum unul ce conține hrană (de proastă calitate, mai ales) din abundență.

Alimentația în timpul sarcinii trebuie să fie echilibrată, astfel încât organismul tău să preia toți nutrienții necesari. Iată ce ar trebui să conțină alimentele pentru care optezi:

  • Calciul este esențial pentru dezvoltarea bebelușului, așa că încearcă să consumi cât mai mult lapte și produse lactate.
  • Proteinele constituie materialul structural al fiecărei celule din corpul fătului, așa că necesarul de proteine este ușor crescut. Jumătate dintre proteinele consumate trebuie să fie de origine vegetală (ou, brânză, lapte) și cealaltă jumătate de origine animală. Cele mai recomandate tipuri de carne sunt cea de pui, de pește și de curcan.
  • Acidul folic natural previne apariția problemelor de tub neural și se găsește în spanac, roșii, ouă, brânză, pâine etc.
  • Vitaminele sunt nelipsite dintr-un regim alimentar sănătos, cel mai mare aport găsindu-se în legume și fructe.
  • Fierul este esențial pentru dezvoltarea fătului și întărirea organismului tău în sarcină. Îți poți lua doza zilnică de fier din carne, ficat de pasăre și legume verzi, precum spanacul.
  • Oligoelementele se găsesc foarte mult în pește, un aliment ce nu ar trebui să lipsească din alimentația ta, în special tonul și somonul.
  • Glucidele reprezintă și ele o parte importantă a regimului alimentar din timpul sarcinii (și după), însă recomandate sunt cele din cereale integrale, orez, fructe și legume și mai puțin cele din dulciuri rafinate.
  • Fibrele ajută la prevenirea problemelor tranzitului intestinal care apar de obicei în timpul sarcinii.

 

O parte a regimului alimentar căreia trebuie să-i acorzi atenție este hidratarea. Dacă în mod obișnuit nu respecți sfatul de a consuma cel puțin 2 litri de apă pe zi, acum ar fi timpul să o faci. Apa este vitală pentru mamă și pentru făt. În afară de apă, poți consuma suc de fructe sau de legume 100% natural și lapte. Băuturile carbogazoase cauzează meteorism (balonare) și disconfort abdominal, așa că trebuie evitate.

Deși cuvântul ”interzis” nu este unul tocmai agreat de oameni în general, în cazul unei sarcini el trebuie asociat cu alcoolul, tutunul și cofeina. Gândindu-te la faptul că astfel de substanțe pot dăuna sănătății viitorului tău copil, interzicerea consumării lor nu mai este deloc una față de care să fii reticentă.

Ca în orice regim alimentar, există alimente care ar trebui consumate și alimente care ar trebui evitate. Cum am văzut deja care este tipul de hrană recomandat, avem în vedere acum alimentele contraindicate. Acestea sunt: carnea de porc și orice tip de carne grasă, mâncarea de tip fast-food, prăjelile și dulciurile. Ele conțin mai multe grăsimi și mai puțini nutrienți necesari dezvoltării fătului. De altfel, o nutriție precis adaptată nevoilor fătului, dar și ale copilului de până în 3 ani, exclude aceste alimente.

În această perioadă în care porți în pântece un copil, este necesar să acorzi atenție nu doar tipului de alimente consumate, ci și modului în care mănânci. Cele trei mese pe zi sunt esențiale, în special micul dejun, cea mai importantă masă a zilei. Desigur, poftele pot fi satisfăcute prin gustări, dar dacă ai poftă de un aliment nesănătos, încearcă să îl consumi rar sau să respecți zicala: ”pofta se mai pune și în cui”. Nu este indicat să exagerezi cu mâncarea, deoarece un număr prea mare de kilograme acumulate poate cauza probleme la naștere. Totodată, o subnutriție duce la o greutate mică a copilului și la necesitatea de a fi ținut în incubator. Pentru a evita astfel de probleme, pe lângă alimentația sănătoasă, poți recurge și la o monitorizare a greutății, raportându-te la indicele tău de masă corporal. Kilogramele depuse în timpul sarcinii variază în funcție de el. Astfel, femeile corpolente acumulează mai puține kilograme în timpul sarcinii, iar cele foarte slabe acumulează mai multe. Totuși, un număr normal de kilograme depus se situează între 10 și 13 kilograme.

Respectarea acestor sfaturi de nutriție, precum și pe cele ale medicului reprezintă baza unei sarcini sănătoase, dorința oricărei viitoare mămici. Nu uita că ai responsabilitatea de a avea grijă de tine și de viitorul tău copil în același timp, iar grija față de puiul tău începe cu o nutriție precis adaptată nevoilor sale în primele 1000 de zile!

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare