Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Vitamina A în sarcină

Vitamina A în sarcină

În cantități mici, vitamina A este esențială pentru dezvoltarea celulelor, a oaselor, a pielii, ochilor, dinților și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Un nivel insuficient de vitamina A poate determina nașterea prematură, probleme ale ochilor și pielii, în timp ce doze prea mari de vitamina A pot cauza probleme serioase de dezvoltare a fătului. De aceea, în timpul sarcinii sunt de evitat suplimentele de multivitamine care conțin și vitamina A. Pentru a evita riscurile, cere sfatul medicului înainte de a lua suplimente de vitamine și minerale, atunci când ești însărcinată!

Surse nesigure de vitamina A

Ficatul, pateul de ficat și cârnații care au în compoziție ficat conțin cantități mari de vitamina A și nu sunt recomandate în sarcină. La fel, suplimentele care conțin vitamina A sub formă de retinol sunt de evitat.

Cea mai bună metodă de a asigura un nivel optim de vitamina A este o nutriție echilibrată. Cu excepția ficatului, puține alte alimente conțin vitamina A în cantități însemnate, așa că o alimentație echilibrată va furniza suficientă vitamina A, fără a pune bebelușul în pericol. E greu de crezut că poți depăși doza de vitamina A recomandată în sarcină, doar consumând broccoli sau morcovi.

Surse recomandate de vitamina A

  • Produse lactate și ouă (prepară-le bine!)
  • Vegetale cu frunze verzi, precum spanacul sau varza kale
  • Pepenele verde, mango, caise
  • Legume galbene sau de culoare portocalie – morcovi, ardei gras, dovleac
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare