Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Vitamina D și calciul în sarcină

Vitamina D și calciul în sarcină

Atât vitamina D, cât și calciul sunt necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților și oaselor. Calciul mai este necesar pentru buna funcționare a inimii, a nervilor și mușchilor și ajută la reglarea ritmului cardiac și la coagularea sângelului. Doza zilnică recomandată de calciu este de 700 mg.

Vitamina D ajută organismul să lupte cu infecțiile și reduce riscul de declanșare a mai multor tipuri de cancer, precum și riscul de diabet sau scleroză multiplă. Lipsa de vitamina D are ca efecte fragilitatea oaselor, care sunt predispuse astfel la fracturi sau deformare – boală cunoscută sub numele de rahitism la copii și de osteomalacie la adulți.

În lipsa vitaminei D, corpul nu poate regla nivelul de calciu. Pentru a asigura necesarul de vitamina D, este recomandat să iei un supliment de 0,01 mg pe zi – cantitate asigurată de obicei prin suplimentele de vitamine și minerale prenatale.

Alimente care conțin calciu

Produsele lactate – laptele de vacă, iaurtul, brânza – sunt bogate în calciu. De asemenea, multe produse din soia sau laptele de orez sunt suplimentate cu calciu.

Alimente care conțin vitamina D

Pielea noastră produce vitamina D sub acțiunea razelor soarelui, dar în zilele înnorate sau iarna trebuie să-ți asiguri necesarul de vitamina D din alimentație sau suplimente.

Uite ce alimente conțin de vitamina D:

  • Peștele gras (somon, macrou, sardine – nu consuma mai mult de 2 porții de pește pe săptămână în timpul sarcinii!)
  • Cerealele fortifiate cu vitamine
  • Carnea roșie și gălbenușul de ou – atenție la pregătirea lor, pentru a evita riscul contaminării cu Salmonella sau Toxoplasma gondii)
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare