Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Diagnosticarea sarcinii "atunci" și "acum"

Diagnosticarea sarcinii

Odată cu apariția ecografului şi a testelor specifice gravidităţii precum cele de urină sau de sânge, diagnosticarea unei sarcini este, în ziua de azi, o joacă de copii. Nu cu mulţi ani în urmă, medicii foloseau o combinaţie de judecăţi şi unelte care acum ar putea părea preistorice.

Trebuie să recunoaştem că există un anumit şarm în felul în care o sarcină era diagnosticată în trecut, înainte de apariţia metodelor moderne de ajutor. Şi, ca să nu fim acuzaţi vreodată de ignoranţă, ar fi frumos să facem o scurtă incursiune în memoria noastră sau a mamelor noastre, care, cu siguranţă, au beneficiat de aceste metode.

Proba ipotetică

În urmă cu doar 30 de ani, sau poate chiar mai puţin, o femeie bănuia că este însărcinată pe baza următoarelor percepţii:

- Lipsa menstruaţiei. Există şi alte lucruri care pot determina lipsa menstruaţiei, însă, sarcina şi menopauza ocupă locurile fruntaşe, iar mamele noastre ştiau foarte bine acest lucru.

- Modificările la nivelul sânilor. La începutul sarcinii, sânii sunt foarte sensibili, iar mai apoi, sfârcurile devin mai închise la culoare şi mai mari. Prin al doilea trimestru de sarcină, vei constata mici scurgeri de colostru (precursorul laptelui matern).

- Semnul lui Chadwick. Este un termen al medicinei vechi care se referă la decolorarea albăstruie ce apare la nivelul ţesutului vaginal, cauzată de congestia venoasă a acestei zone.

- Striaţiile de la nivelul abdomenului sau ceea ce noi numim vergeturi.

- Creşterea pigmentaţiei. Ştim cu toţii că la nivelul abdomenului apare acea linie închisă la culoare, numită şi ”linia neagră”, care dispare după naştere.

- Greţurile.

- Nevoia crescută de urinare. De obicei apare din cauza presiunii pe care o pune uterul în creştere asupra vezicii urinare.

- Oboseala.

Evaluarea medicală

După observarea primelor simptome, pacienta îşi făcea o programare la medicul obstetrician care putea oferi un diagnostic probabil de sarcină, în funcţie de următoarele manifestări:

- Mărirea abdomenului, probabil din pricina creşterii în mărime a uterului. De obicei, uterul poate fi simţit prin abdomen, după a 12-a săptămână de sarcină. Acest semn este mai mult decât evident în cazul femeilor care se află la a doua sarcină.

- Modificări ale uterului (mărime, formă şi consistenţă).

- Contracţiile Braxton Hicks. Acestea sunt contracţii neregulate şi neplanificate ale uterului.

Semnele pozitive ale unei sarcinii

După cele două evaluări de mai sus, împreună cu alte câteva simptome pe care le vom descrie în cele ce urmează, medicul punea diagnosticul final, cel al instalării unei sarcini.

- Ritmul cardiac al fătului. Acesta trebuia identificat ca fiind separat şi distinct de cel al mamei. Distingerea ritmului cardiac al mamei de cel al fătului se poate face prin luarea pulsului mamei, în timp ce, cu ajutorul stetoscopului se ascultă bătăile inimii bebeluşului din pântec.

- Ascultarea zgomotului făcut de sînge la trecerea prin cordonul ombilical. Această procedură este la fel de importantă ca şi determinarea ritmului cardiac al fătului. Pe de altă parte, trecerea sângelui prin venele dilatate ale uterului este asociată cu pulsul matern.

- Percepţia mişcărilor fetale, era efectuată de către medic, la sfârşitul primului trimestru de sarcină.

- Şi, nu în ultimul rând, de câţiva ani, a apărut, ca metodă foarte sigură şi importantă de diagnosticare a sarcinii, ecografia.

Desigur, nu trebuie să uităm să menţionam faptul că tehnicile moderne de diagnostic, vor aşeza aceste metode prezumtive, semne şi simptome probabile ale sarcinii, la categoria ”învechite, neobişnuite” care pentru mămicile din ziua de azi, vor avea numai interes istoric. Cu toate acestea, este bine ştiut faptul că înainte de a se pune diagnosticul unei sarcini, foarte mulţi specialişti pun aceleşi întrebări ca şi în trecut. Orice femeie ştie că dacă i-a întârziat menstruaţia, dacă are greţuri, este obosită şi simte o sensibilitate crescută a sânilor, probabilitatea de a fi gravidă, este foarte mare.

Abia după aceste prime simptome, viitoarea mămică, va cere un consult ginecologic, iar medicul, în urma testelor de sânge şi urină, precum şi a examenului ecografic, va spune cu certitudine dacă este vorba de o sarcină sau nu. Un alt beneficiu al evoluţiei ştiinţei medicale este acela că astăzi nu trebuie să mai aşteptăm câteva luni pentru a fi sigure că suntem sau nu însărcinate. Diagnosticul de sarcină se pune şi la 2, 3 săptămâni de la concepţie, chiar înainte de a sesiza întârzierea menstruaţiei.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare