Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Primele 5 simptome de sarcină

Primele 5 simptome de sarcină

Multe simptome indică o sarcină încă din primul stadiu de dezvoltare, dar cum fiecare femeie este diferită, nu toate semnele unei sarcini se pot manifesta atunci când ești însărcinată. Simptomele de mai jos arată, de obicei, prezența unei sarcini, dar, cu excepția lipsei menstruației, ele pot fi și manifestări obișnuite în cadrul unui ciclu menstrual lunar al unei femei, cauzate de schimbările hormonale. Pentru a afla dacă ești însărcinată poti să faci un test de sarcină, sau mai bine sa mergi la medic.

Iată primele 5 simptome de sarcină și alte câteva indicii că ai putea fi însărcinată:

1. Absența menstruației

Dacă ai un ciclu regulat, absența menstruației este un prim simptom al sarcinii. Totuși, există și cazuri în care menstruația continuă chiar și peste sarcină, cu sângerări mai puțin abundente. Verifică, deci, dacă mai ai și alte simptome care pot indica o sarcină.

2. Greață și vărsături

Multe femei trec prin experiența grețurilor de dimineață încă din primele zile ale sarcinii. În ciuda denumirii, grețurile de dimineață se pot manifesta în oricare parte a zilei și sunt însoțite, de obicei, și de vărsături. Uite câteva trucuri și sfaturi care te ajută să treci mai ușor peste perioada grețurilor.

3. Senzație accentuată de oboseală

În timpul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni, te poți simți foarte obosită. În plus, toate schimbările prin care trece corpul tău și creșterea nivelului de hormoni te fac mai sensibilă decât de obicei.

4. Mergi la toaletă mai des

Nevoia presantă de a merge la toaletă mult mai des decât de obicei este un alt indiciu că ai putea fi însărcinată.

4. Sânii sensibili

Chiar de la începutul sarcinii poți observa schimbări la nivelul sânilor. Aceștia se măresc, venele devin mai vizibile, sfârcurile pot fi mai închise la culoare, iar sânii sunt mai sensibili la atingere, chiar dureroși.

Alte posibile simptome de sarcină

Scurgeri vaginale

Atunci când ești însărcinată, se poate întâmpla să observi o creștere în volum a scurgerilor vaginale, fără ca acestea să fie însoțite de senzația de durere sau de iritații.

Modificări ale mirosului și gustului

Unele femei însărcinate simt un gust metalic în gură și sunt mult mai sensibile în privința mirosului. Dacă ești însărcinată, este posibil să fii atrasă de alimente și meniuri noi și să-ți pierzi interesul pentru mâncăruri care altădată îți plăceau.

Pentru orice nelămuriri sau îngrijorări legate de stările și schimbările prin care treci, adresează-te medicului tău ginecolog.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare