Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Atenţie la răceală!

Atenţie la răceală!

Iarna reprezintă o perioadă în care sunt mai frecvente situaţiile de expunere a organismului femeii însărcinate la riscul îmbolnăvirii. Aerul rece creşte posibilitatea apariţiei răcelii şi gripei, afecţiuni care se transmit foarte uşor prin contact şi respiraţie.

Răceala este una dintre afecţiunile cele mai comune în lunile cu temperaturi scăzute şi umezeală. Există mai mult de 200 de tipuri de viruşi de răceală şi în consecinţă, este practic imposibil să se prepare un vaccin împotriva acestei afecţiuni atât de frecvente. Este o inflamaţie acută a mucoasei nazale şi a faringelui, de origine virală şi de regulă, foarte contagioasă.

Transmiterea se face în principal pe cale aeriană (prin strănut sau tuse se eliberează în aer picături foarte mici de salivă care transmit virusul) sau prin contactul direct al mâinilor. Porţile de intrare ale virusului sunt mucoasa nazală şi cea conjunctivă (ochi). Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai expuse la răceală. 

Dacă eşti însărcinată imunitatea ta este scăzută şi eşti mai sensibilă la afecţiunile de sezon.

Pentru a evita acest lucru îmbracă-te cu haine care să te ferească de frig, încearcă să ai o alimentaţie echilibrată şi mănâncă multe fructe bogate în vitamina C.

Dacă totuşi se întâmplă să apară semne ale răcelii trebuie să te adresezi imediat medicului care îţi urmăreşte sarcina.

Nu este indicat să iei medicamente după ureche sau să apelezi la tratamente naturiste.

Medicul este singurul care îţi poate spune dacă sunt medicamente pe care le poţi lua în timpul sarcinii şi care sunt acestea. O medicaţie făcută la întâmplare poate afecta sănătatea ta şi a micuţului.

Pentru a nu contacta o răceală trebuie te fereşti, pe cât posibil, să intri în contact cu persoane deja răcite şi, de asemenea, să te fereşti de frig, curenţi de aer şi ploaie. Aerul rece diminuează rezistenţa imunitară a mucoasei căilor aeriene.

Trucuri la îndemână

  • • Ai grijă ca aerul din cameră să nu fie uscat.
  • • Bea multe lichide (apă, ceai, sucuri de fructe, supe, etc) şi spală-te cât mai des pe mâini, în special după ce ţi-ai suflat nasul.
  • • Suflă-ţi nasul cu grijă pentru a evita sângerările şi foloseşte batiste moi de hârtie. Răceala îţi va da o stare de oboseală şi toropeală aşa că este bine să te odihneşti cât mai mult posibil.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare