Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum interpretezi visele din timpul sarcinii?

Cum interpretezi visele din timpul sarcinii?

Se ştie foarte bine că pe timpul sarcinii, o femeie gravidă trece prin cele mai grele momente în timpul nopţii. Visele, insomniile şi chiar stările de agitaţie o determină să nu pună geană pe geană toată noaptea şi să-şi imagineze cele mai negre situaţii care ar putea fi legate de ea sau de copilul ei. Toate acestea apar din cauza stărilor de teamă şi anxietate care le macină pe cele mai multe dintre viitoarele mame. De multe ori probabil că te-ai gândit că niciodată în viaţa ta nu ai avut mai multe vise decât pe parcursul celor nouă luni de zile de sarcină. Este perfect adevărat. Dar cum apar aceste vise şi ce înseamnă ele! Specialiştii americani, au alcătuit chiar un dicţionar al viselor din timpul sarcinii pe care le-au clasificat pe diferite categorii în funcţie de perioada de evoluţie a stării de graviditate.

Visele din timpul primului trimestru de sarcină

În timpul primului trimestru de sarcină vei simţi o stare de teamă şi de anxietate legată de naştere şi de maternitate. Foarte multe femei care devin mame pentru prima dată descoperă în timpul viselor că au dat naştere unui bebeluş matur sau unui copil în vârstă de câţiva ani. Probabil, ideea de a avea un copil mare este mai puţin înspăimântătoare decât cea de a ţine în braţe un nou-născut fragil, pentru o mamă neexperimentată. În primele săptămâni de sarcină, tinerele mame, foarte rar au habar despre cum se creşte un copil şi de aceea sunt foarte îngrijorate.Combinaţia dintre speranţa unei naşteri uşoare şi cea a învăţării rapide a tot ceea ce înseamnă un copil poate conduce la vise în care bebeluşul este născut în câteva secunde, sau pur şi simplu apare din senin.

Tot în acestă perioadă, o femeie însărcinată poate avea sentimente bune sau rele despre felul cum i se modifică corpul. Aceste sentimente se pot regăsi în vise în funcţie de starea de spirit pe care o trăieşte gravida. Dacă o femeie nu se simte bine în pielea ei şi are senzaţia că s-a îngrăşat iar mişcările ei sunt mult mai greoaie, va visa pe timpul nopţii că este la volanul unui camion pe care nu-l poate controla pentru că este legată cu un cablu de încheietura mâinii, sau se poate regăsi în alte vehicule foarte greu de manevrat. Specialiştii care au studiat visele din timpul sarcinii au ajuns la concluzia că în visele viitoarelor mame apar de cele mai multe ori diferite construcţii, de la simple camere până la zgârie-nori. Se presupune că femeile însărcinate visează aceste construcţii doar pentru că sunt hipersensibile la starea lor.

O altă temere caracteristică primului trimestru de sarcină este aceea legată de lichidul amniotic. De la acvarii de peşti şi până la întinsele oceane, visele unei gravide vor fi „pline” de apă. O viitoare mamă se va visa în primul trimestru de sarcină înotând în fiecare zi într-un bazin. Când animalele apar şi ele în vise, de obicei sunt acvatice precum mormolocii şi peştii. Această apă care îşi va tulbura somnul se presupune că este consecinţa stării de îngrijorare pentru pierderea lichidului amniotic.                                                                              

În trimestrul doi de sarcină tu eşti centrul atenţiei

În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, visele unei gravide conţin mici animale care se aseamănă cu bebeluşii, cum ar fi căţeluşi, pisicuţe sau pui de găină. În funcţie de atitudinea pe care o are referitoare la starea ei, în funcţie de situaţia în care se află şi de comportamentu partenerului său de viaţă, animalele care apar în visele gravidei pot fi cele mai drăgălaşe sau cele mai înspăimântătoare. Prezenţa animalelor prietenoase în vise se pare că reprezintă o bună relaţie a celei care visează cu instinctele sale. Însă toate acestea au legătură cu conexiunea care se stabileşte între mamă şi copil. Mai spre mijlocul celui de-al doilea trimestru de sarcină vei începe să-ţi faci griji în privinţa felului în care arăţi şi de aceea este posibil ca visele erotice să nu-ţi mai dea pace. Multe gravide se tem de faptul că modificarea siluetei va avea efect asupra vieţii sexuale.

Uneori, o gravidă poate fi torturată de coşmaruri în care apare partenerul ei de viaţă la braţ cu ală femeie. Asemenea vise pot fi răstălmăcite ca o insecuritate în ceea ce priveşte dragostea soţului şi atenţia lui într-un moment al schimbărilor. De cele mai multe ori acestă insecuritate este nefondată şi trece repede. De fapt ele consideră că experienţa de a avea un copil le va apropia şi mai mult de partenerii lor de viaţă.

În ultimul trimestru îţi vei visa numai bebeluşul

Într-o noapte vei visa că urmăreşti un copil al cărui chip îţi rămâne necunoscut. Deodată, el se întoarce şi vei recunoaşte la el ochii soţului tău. Apoi va deschide gura şi îţi va spune cum îl cheamă. S-ar putea să nu visezi chiar acelaşi scenariu, însă este demonstrat faptul că în ultimul trimestru de sarcină, majoritatea gravidelor îşi visează copiii. Ba mai mult, sunt mame care ştiu dinainte sexul copiilor lor, fără ca acest lucru să-l afle în urma unei ecografii. De asemenea, există gravide care aleg numele celor mici în funcţie de previziunile din vise. Un cercetător a încercat să verifice cât de frecvent, viitoarele mame prezic sexul copiilor în funcţie de visele din timpul ultimului trimestru de sarcină. El a descoperit că 50 % dintre cele care şi-au visat copiii pe când aceştia se aflau în uter, au nimerit cu exactitate sexul celor mici. Cu toate acestea, sunt puţine femeile care au vise profetice în care apar detalii din timpul naşterii sau al travaliului. Studiile arată că viitoarele mame îşi văd copiii în aproximativ 15 % din visele lor. Câteodată gravidele pot observa în vise cu maximă acurateţe anumite trasături ale copiilor nenăscuţi.

Este de remarcat şi faptul că multe femei însărcinate petrec ore în şir căutând un nume pentru bebeluşul lor. De aceea, visele pot sugera cea mai bună alegere.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare