Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Grețurile în sarcină – cum le faci față

Grețurile în sarcină – cum le faci față

Deși multe gravide se confruntă cu grețurile de dimineață, care pot apărea, de fapt, în oricare moment al zilei, prea puține se știu despre factorii care le cauzează. Specialiștii cred că grețurile din perioada de început a sarcinii sunt declanșate de o combinație de factori. Nivelul ridicat de estrogen și emoțiile asociate cu schimbările hormonale reprezintă una dintre posibilele cauze pentru grețurile din sarcină. Simțul mirosului mai accentuat, caracteristic pentru primele săptămâni de sarcină, este un răspuns biologic instinctiv al viitoarei mame, care vrea să-și protejeze bebelușul nenăscut de mâncărurile potențial periculoase și reprezintă și el un alt factor declanșator pentru senzația de greață.

Deși foarte neplăcute, grețurile nu pun în pericol bebelușul, atât timp cât te poți hrăni și hidrata corespunzător.

Cât durează grețurile în sarcină?

Cele mai multe dintre viitoarele mame scapă de grețurile de dimineață la sfârșitul primului trimestru de sarcină, dar senzația de greață poate apărea și dispărea pe tot parcursul sarcinii. Un miros mai puternic sau neplăcut poate declanșa imediat senzația de greață, chiar dacă viitoarea mamă a trecut cu bine de primul trimestru de sarcină.

Unele gravide se plâng de senzația de greață pe tot parcursul sarcinii. Dacă ai trecut de primul trimestru și încă nu ai scăpat de grețuri, vestea bună este că ele reprezintă, paradoxal, un indiciu că sarcina ta decurge bine. Nu trebuie să te îngrijorezi, însă, nici dacă nu te-au supărat grețurile – fiecare corp este diferit și fiecare mamă trăiește sarcina în mod diferit. Bucură-te că ești una dintre norocoasele care nu suferă de grețuri în sarcină.

Scapă de grețuri

Ce funcționează pentru o viitoare mămică poate să nu aibă vreun efect pentru alta, dar uite câteva remedii testate și aprobate de majoritatea femeilor care au suferit de grețuri în sarcină.

  • Ține la îndemână, pe noptieră, un pachet de biscuiți simpli, uscați sau câțiva biscuiți cu ghimbir. Ronțăie unul după ce te-ai trezit și rămâi întinsă în pat încă 20 de minute.
  • Mănâncă puțin și des – ia o gură din biscuit și bea puțină apă de mai multe ori pe parcursul zilei.
  • Alege alimente bogate în proteine sau carbohidrați – un ou tare sau o felie de pâine prăjită funcționează ca remediu împotriva grețurilor în sarcină.
  • Bea multe lichide – ghimbirul este un remediu recomandat împotriva grețurilor, așa că poți pune o bucățică de ghimbir proaspăt în apa de băut sau în ceaiul tău de dimineață.
  • Stresul este și el factor agravant pentru grețurile de dimineață. Relazează-te, pe cât posibil, și odihnește-te de câte ori ai ocazia.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare