Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Grețurile, o stare des întâlnită în sarcină

Grețurile, o stare des întâlnită în sarcină

Primul trimestru de sarcină, reprezintă pentru foarte multe gravide, o adevărată provocare pentru că, nu apucă să se bucure bine că sunt însărcinate, căci și încep să facă potecă la toaletă din cauza grețurilor matinale.

Greţurile și vărsăturile sunt simptome frecvent întâlnite în prima parte a sarcinii. Stările de greaţă apar, în general, în primul trimestru de sarcină, până în săptămânile 12–14, când în organism se produc modificări hormonale majore.

Gradul de manifestare al acestor simptome diferă de la o gravidă la alta.

În timp ce unele femei simt o uşoară senzaţie de greaţă, provocată de anumite mirosuri (mâncare, tutun, parfum etc.), altele se confruntă cu stări de vomă puternice și chiar cu vărsături. De obicei, simptomele sunt prezente dimineaţa, dar pot apărea şi noaptea sau în cursul zilei.

Există o situație neobișnuită, manifestată prin greață și vărsături severe. Această stare este cunoscută sub numele de Disgravidie, cauzată de creşterea rapidă a nivelului concentraţiei serice hormonale (estrogen şi gonadotropină) și nu îi permite femeii gravide să se hrănească corespunzător. O astfel de problemă poate duce la deshidratare sau malnutriţie, afecţiuni care pun în pericol atât sănătatea viitoarei mame, cât şi pe cea a copilului.

 

O femeie cu disgravidie prezintă stări de vomă mai mult de trei-patru ori pe zi, sau varsă atât de mult încât ajunge să piardă în greutate. De asemenea, prezintă amețeli și, în unele cazuri, chiar flash-uri vizuale. Factorii incriminați în declanșarea acestei afecțiuni sunt prezența disgravidiei într-o sarcină anterioară, supraponderalitatea, sarcina multiplă, prima sarcină sau boala trofoblastică, ce implică dezvoltarea anormală a celulelor în interiorul uterului femeilor. Femeia care suspectează că suferă de această afecțiune trebuie să se prezinte de urgență la medic, pentru a primi tratamentul adecvat.

 

Combaterea grețurilor

  • În timpul grețurilor severe din perioada sarcinii e necesară odihnă intensivă. Gravida trebuie să evite mișcările bruște.
  • Greaţa şi starea de vomă pot fi prevenite prin consumul de fructe uscate, mese puţine şi dese. Ghimbirul este unul dintre alimentele care ajută în acest sens.
  • După masă, este recomandată odihna. Trebuie evitate mirosurile care fac rău.
  • De asemenea, trebuie evitat spălatul pe dinţi imediat după servirea hranei, deoarece aceasta poate provoca vărsături.
  • Aerul proaspăt şi plimbarea zilnică sunt benefice pentru combaterea greţurilor.
  • Fumatul trebuie evitat nu doar pentru că poate provoca greţuri, dar şi pentru că este dăunător sănătăţii mamei şi a copilului.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare