Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Greutatea optimă a viitoarei mămici

Greutatea optimă a viitoarei mămici

Este bine știut faptul că o viitoare mămică trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației pe perioada sarcinii. Atenția nu trebuie să se îndrepte spre satisfacerea în exces a poftelor pe care le poți avea, ci printr-o alimentație bogată în nutrienții necesari fătului tău. O metodă prin care îți poți da seama cum evoluează sarcina și dacă regimul tău alimentar este adecvat perioadei sarcinii este monitorizarea greutății.

În mod normal, pe parcursul celor 9 luni de sarcină poți lua în greutate între 10 și 13 kilogram, în funcție și de greutatea bebelușului tău. Un cumul prea mare de kilograme în plus este un semn că regimul tău alimentar nu este echilibrat și-i poate dăuna copilului tău. Așadar, nu face o obișnuință din a mânca dublu, întrucât fătul va selecta doar ce are el nevoie, iar restul se va depune sub forma kilogramelor în plus. Adoptă o alimentație variată, sănătoasă și cât mai bogată în vitamine pentru sănătatea ta și a fătului tău, întrucât cele 275 de zile de sarcină sunt primele dintre cele 1000 de zile o fereastră unică de intervenție nutrițională pentru sănătatea viitorului adult.

Nu îți reprima poftele pe care le vei avea pe parcursul sarcinii. O regulă general valabilă de care trebuie să ții cont este doar să guști din preparatul favorit, fără a-l devora pe tot: mănâncă porții mici, de mai multe ori pe zi. Astfel, vei evita depunerea grăsimilor și nici nu îți vei crea frustrări.

Greutatea fătului este direct proporțională cu greutatea mămicii. Așadar, cu cât gravida a luat mai multe kilograme în plus pe parcursul nașterii, cu atât bebelușul va fi mai mare. În trecut, se considera că un bebeluș mai rotofei este semn al stării de sănătate bună. Cu toate acestea, în urma unui studiu recent, s-a demonstrat faptul că o greutate mai mare la naștere poate fi asociată cu probleme ulterioare de sănătate: predispoziția spre obezitate, astmul, diabetul. Conform aceluiași studiu, se consideră că cei mai sănătoși bebeluși se nasc atunci când mămica a luat în plus 10 kilograme.

Pentru a avea o alimentație sănătoasă, include echilibrat în dieta ta carbohidrați, fructe și legume, proteine și produse lactate și nu uita de exercițiile prenatale pentru a-ți menține tonusul pe parcursul sarcinii.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare