Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Importanţa calciului în sarcină

Importanţa calciului în sarcină

Despre calciu se ştie că este elementul indispensabil structurii şi rezistenţei oaselor, el găsindu-se în proporţie de 99 % în schelet. Restul serveşte activităţii celulelor musculare, nervoase şi cardiace.

Doza zilnică recomandată de calciu, în mod normal, este 800 şi 1000 de miligrame. O femeie însărcinată poate să consume până la 2000 de miligrame de calciu pe zi, deoarece fătul este un mare consumator al acestui element, mai ales în trimestrele doi şi trei de graviditate. De aceea, mama trebuie să-şi facă toate analizele şi să urmeze o dietă echilibrată înainte de concepţie.

Până în trimestrul al doilea de sarcină, sistemul osos al fătului este de fapt cartilaginos. Începând cu această perioadă, mama trebuie să fie extrem de atentă la suplimentele de calciu, pentru că acum se formează cu adevărat sistemul osos al bebeluşului.

Aşa cum bine ştim cu toţii, aceste suplimente pot fi obţinute din alimente, cea mai bogată sursă de calciu fiind laptele şi produsele din lapte. De asemenea, anumite legume, cum ar fi spanacul, broccoli, varza creaţă şi varza de Bruxelles sau carnea de somon şi sardinele, conţin o mare cantitate de calciu. Trebuie menţionat însă că, fără un suport de vitamina D care ajută la fixarea calciului în oase, suplimentele nu au nici o valoare. De aceea este bine să asociezi acestor alimente pe cele care conţin vitamina D: carne de vită, pui sau peşte, unt sau gălbenuş de ou.

Lipsa de calciu din organism se manifestă prin stări de slăbiciune, crampe musculare, carii multiple şi, în cazuri foarte grave, crize de de spasmofilie.

Info:

Cel mai recent studiu efectuat de specialiştii americani a dezvăluit faptul că bebeluşii ai căror mame au consumat zilnic 2000 de miligrame de calciu în timpul sarcinii, s-au născut cu un sistem osos cu 15% mai dezvoltat decât cei ai căror mame au urmat o dietă obişnuită pe timpul celor nouă luni de graviditate.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare