Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Probleme ale pielii în timpul sarcinii

Probleme ale pielii în timpul sarcinii

Hormonii sarcinii sunt responsabili de anumite transformări la nivelul pielii, precum acneea, vergeturile, varicele sau iritaţiile. De aceea, vom încerca să-ţi oferim câteva informaţii despre cum apar aceste probleme şi despre ce poţi face pentru a te simţi şi a arăta mai bine.

Dacă până acum, în timpul menstruaţiei ai simţit că ţi se umplea faţa de coşuri, ei bine, în primele luni de sarcină, vei realiza că vei trece prin aceleaşi probleme deranjante, cel puţin din punct de vedere estetic. Nu este însă o regulă. Unele femei care nu au avut niciodată probleme cu acneea, pe perioada gravidităţii s-au trezit cu faţa plină de bube, în timp ce altele au scăpat de această problemă definitiv.

Specialiştii sunt de părere că cel mai bun tratament pentru acnee, este igiena riguroasă. Spală-te pe faţă de câteva ori pe zi cu apă şi un săpun cu ph neutru. În ceea ce priveşte cremele împotriva acneei, care nu necesită prescripţie medicală, în mod normal acestea ar fi sigure de administrat, însă cel mai indicat ar fi să ceri sfatul medicului, la fel şi în cazul medicamentelor ce se administrează pe cale orală.

Mâncărimile şi iritaţiile, vor reprezenta semne comune care vor anunţa instalarea unei sarcinii. Din cauza nivelului crescut de estrogen, mai mult de două treimi din femeile gravide, constată că le apar iritaţii ce se manifestă prin mâncărimi şi roşeaţă la nivelul palmelor şi tălpilor.

De asemenea, ai putea observa că pielea din jurul abdomenului pare scorojită și uscată, pe măsură ce apar vergeturile. Pentru aceste probleme, specialiștii recomandă, în primul rând o bună hidratare prin folosirea oricăror creme, nu neapărat cele speciale pentru perioada de sarcină. Unge-te din cap până-n picioare chiar și cu ulei de măsline. Tot din cauza fluctuațiilor hormonale, vei observa că în unele zone ale corpului tău, pielea va deveni mai închisă la culoare.

„Masca gravidităţii”, este una dintre cele mai des întâlnite probleme în acest caz și se manifestă prin apariția unor pete închise la culoare în zona feței, în special la femeile care au tenul mai pigmentat, și pot fi afectate de expunerea la soare. „Linea negra” se traduce printr-o pigmentare mai accentuată sub forma unei linii ce unește buricul de zona pubiană.

Uneori, pe față, gât, piept sau membre, pot apărea mici pete roșiatice înconjurate de vene de sânge proeminente. Nu trebuie să uităm nici de modificările survenite la nivelul sânilor, în special al sfârcurilor, în multe cazuri acestea devenind foarte închise la culoare. Din păcate, aceste mici manifestări hormonale nu pot fi prevenite, dar nici tratate. Vestea bună este că vor dispărea în foarte scurt timp după naștere.

Mai mult de jumătate dintre femeile gravide se vor confrunta cu vergeturile, cel puțin în a doua parte a sarcinii. Acestea se manifestă prin apariția unor linii de culoare rozalie, purpurie sau chiar roșiatice, pe piept și abdomen, de obicei din cauza întinderii rapide a pielii. Medicii sunt de părere că nu ar trebui să cheltui o avere pe acele creme împotriva vergeturilor, deorece unele femei sunt predispuse către a dezvolta această problemă, în timp ce altele nu. De aceea, cel mai indicat ar fi să acorzi o mare atenției dietei și greutății recomandate în sarcină.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare