Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Respirația îngreunată, un simptom obișnuit al sarcinii!

Respirația îngreunată, un simptom obișnuit al sarcinii!

În timpul sarcinii, consumul de oxigen creşte datorită metabolismului matern, dar şi datorită faptului că bebeluşul din burtica ta este şi el un mare consumator de oxigen. Ventilaţia pulmonară creşte în primele săptămâni de sarcină, iar apoi rămâne constantă până în ultimul trimestru de sarcină. Atunci, datorită creşterii volumului uterin şi ridicării diafragmei, scade volumul inspirator, dar creşte frecvenţa respiraţiilor, ventilaţia rămânând aceeaşi.

Dispneea sau greutatea în respiraţie este prezentă la 50% dintre gravide. Incidenţa maximă se găseşte între 28 şi 31 de săptămâni. Greutatea în respiraţie nu este ceva normal pe timpul sarcinii, dar nici total anormal. În funcţie de intensitatea cu care se manifestă dispneea, se poate pune un diagnostic. Ori de câte ori simţi că întâmpini greutate atunci când respiri, trebuie să ceri consultul medicului tău pentru a şti exact dacă este o afecţiune exclusiv datorată sarcinii sau este o complicaţie mai veche a unei alte boli. Se poate preveni prin păstrarea unei activităţi fizice până în apropierea termenului naşterii şi prin exerciţii respiratorii.

Decompensarea respiratorie poate apărea, destul de rar, la femeile gravide trecute de vârsta de 40 de ani sau la cele fumătoare sau care suferă de bronşită cronică. Cele mai frecvente boli respiratorii în sarcină sunt reprezentate de infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare. Un caz particular este reprezentat de femeile care au avut în antecedente astm bronşic. Aceasta nu influenţează evoluţia sarcinii iar tratamentul este acelaşi de dinaintea sarcinii, bineînţeles cu avizul medicului.

Info:

Dacă dispneea este severă, pacienta va fi internată în spital unde i se va administra un surplus de oxigen. Dacă apare într-o formă mai uşoară este suficient un regim igieno-dietetic urmat de exerciţii fizice. O hidratare bună poate face minuni în cazurile afecţiunilor respiratorii.

Este recomandat ca pe timpul sarcinii să consumi cel puţin doi litri de lichide pe zi. Însă ai grijă la băuturile carbogazoase care pot produce alte neplăceri cum ar fi balonările sau alte afecţiuni gastro-intestinale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare