Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Retenţia de lichide în timpul sarcinii

Retenţia de lichide în timpul sarcinii

Orice viitoare mămică se aşteaptă ca pe timpul sarcinii să-i crească abdomenul. Însă, când vei observa că picioarele şi gleznele se vor umfla ca nişte baloane cu heliu, s-ar putea să nu te mai simţi chiar atât de bine.

Umflarea membrelor datorată retenţiei de lichid în organism, pe timpul perioadei de graviditate, este ceva absolut normal, mai ales dacă mai ai acasă unul sau doi copii. De fapt, sunt de părere specialiştii, faptul că ţi se umflă picioarele şi mâinile nu este decât un răspuns normal al organismului la graviditate, în absenţa altor afecţiuni serioase.

Principala cauză a umflării membrelor este creşterea volumului de lichide din organism, începând cu cel al sângelui şi terminând cu cel al lichidului amniotic. Mai mult, proteina responsabilă cu păstrarea fluidelor doar în vasele de sânge, are o concentraţie foarte scăzută pe perioada gestaţiei, iar acest lucru duce la umflarea membrelor.

În special, după primul trimestru de sarcină, vei constata că încep să ţi se umfle gleznele şi că nu te vor mai cuprinde pantofii şi inelele. Această stare de disconfort, apare mai ales în a doua parte a zilei, după ce stai mult timp în picioare. Din păcate, nu există un tratament anume.

Medicii, recomandă, de cele mai multe ori, să te întinzi pe o parte şi să stai cu picioarelele ridicate, sprijinite pe câteva perne, astfel încât poziţia lor să fie mai sus decât capul. De asemenea, o bună hidratare şi o dietă echilibrată, săracă în alimente care conţin sodiu, ar putea fi de ajutor. Înainte de a lua orice medicament sau de a-ţi aplica singură orice tratament, cere sfatul medicului tău ginecolog. Acesta îţi va pune cel mai bun diagnostic şi îţi va prescrie tratamentul corect.

Dacă majoritatea simptomelor sarcinii dispar imediat după naştere, ei bine, retenţia de lichide exprimată prin umflarea membrelor, s-ar putea să mai persiste câteva săptămâni. Gleznele, picioarele şi mâinile umflate ar mai putea rămâne aşa câteva zile, până la două săptămâni de la naştere. Acest fapt ar putea fi descurajant, însă, cum ai aşteptat nouă luni, ce mai contează alte două săptămâni pentru a purta din nou acei pantofi cu toc incomod. Oricum, încearcă să-ţi imaginezi că nu-ţi va sta gândul la pantofi, mai ales când vei fi nevoită să te trezeşti din două în două ore pentru a-l alăpta pe cel mic.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare